Řecko přivítalo evropskou finanční pomoc

Řecký premiér Jorgos Papandreu vítá pomoc zemí eurozóny. Podle něj jde o projev solidarity 15 zemí Evropské unie, které používají euro. Zmíněné země pomohou Aténám půjčkou 80 miliard eur a dalších třicet miliard půjčí Mezinárodní měnový fond. Evropské země se na tom dohodly pozdě v noci v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

řecký premiér Jorgos Papandreu

řecký premiér Jorgos Papandreu | Zdroj: ČTK

„Rozhodnutí zemí eurozóny ukázalo, že stojí na naší straně,“ prohlásil řecký premiér Jorgos Papandreu a dodal, že už v příštích dnech dojde k aktivace půjčkového mechanismu.

Podle Papandrea to bude mít dvojí význam - půjčka pomůže překonat nejistotu na mezinárodních trzích a pomůže stabilizovat řeckou ekonomiku. Papandreu ale upozornil na to, že nejde jen o řecké problémy.

Eurozóna potřebuje štít, který by ji chránil jako celek. Evropa se musí bránit před mezinárodními spekulanty, kteří se vymkli jakékoli kontrole, upozornil řecký premiér. Větší kontrola trhů podle něj přispěje k překonání krize a obnově světové ekonomiky.

První peníze půjdou na splátky dluhu

Podle premiéra Papandrea jeho země v nejbližších dnech dostane první část půjčky. Devět miliard eur půjde okamžitě na obsluhu zahraničního dluhu.

Dohromady Řecko dluží 300 miliard eur. Evropské peníze umožní zahájit reformy a provést úsporná opatření, uvedl premiér.

Dnešní řecké listy jsou ale spíše pesimistické. List Eleftheros Typos napsal, že vláda skrývá skutečné dopady opatření. Ta dle něj nevyhnutelně povedou k ekonomické katastrofě, nebývalé recesi a k tomu nejhoršímu, co Řecko ještě nezažilo.

Ekonom Joannis Kapantaidakis připouští, že jeho země také nese svůj díl viny:

„Prvním problémem je obrovská veřejná zadluženost Řecka. Jsme navíc takoví, že často nedodržujeme ani vlastní pravidla, natož cizí. Proto nám například nevychází většina našich ekonomických prognóz. Druhým faktorem je ale boj dolaru proti euru a jsou tu také politické příčiny.“

Martin Dorazín, Marika Táborská, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme