Řecko schválilo rozpočet na příští rok, počítá s úsporami 7,3 miliardy eur

Řecký parlament schválil rozpočet pro rok 2013. Finanční plán počítá s úsporami ve výši 7,3 miliardy eur. Řečtí poslanci se tak v poměru 167 z celkových 300 vyslovili i pro setrvání země v eurozóně. Přijmutí rozpočtu bylo totiž jednou z hlavních podmínek zahraničních věřitelů pro uvolnění další půjčky zadluženým Aténám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký parlament schválil rozpočet pro rok 2013

Řecký parlament schválil rozpočet pro rok 2013 | Zdroj: Reuters

Rozpočet počítá se zvýšením daní, snížením výdajů a ekonomickými reformami. Proti jeho přijetí během dne protestovaly v Aténách tisíce lidí.

Premiér Antonis Samaras na tiskové konferenci oznámil, že momentální prioritou je nastartování hospodářského růstu země.

„Cesta k hospodářskému růstu je skutečně velmi dlouhá, balík úsporných opatření je skutečně velice přísný a Řecko zůstane pravděpodobně příští rok zase v recesi. Ekonomický růst můžeme očekávat nejdříve v roce 2014,“ předpovídá hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

K novému řeckému rozpočtu se vyjádřil ve Světě o osmé hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš

Schválení rozpočtu je společně s balíčkem škrtů jednou z podmínek zahraničních věřitelů, aby Řecku poskytly další finanční pomoc. O té budou v pondělí ráno v Bruselu jednat ministři financí zemích platící eurem.

Jak ale Radiožurnálu řekl analytik European Policy Centre Janis Emmanoulidis, pomyslný Damoklův meč bude nad Řeckem viset i nadále.

„Když porovnáte situaci Řecka před létem a teď, je už viditelné, že možnost, že Řekové dobrovolně opustí eurozónu, je daleko menší. Takže pokud se Řecku podaří překonat současné překážky a bude mu poskytnuto více času a ekonomické pomoci, myslím, že bychom mohli věřit, že grexit bude ještě méně možný než teď,“ míní Emmanoulidis.

Deficit rozpočtu má klesnout na 5,2 procenta z letošních 6,6 procenta. Státní dluh by měl podle návrhu rozpočtu vzrůst na 346 miliard eur. Výdaje mají být sníženy z letošních téměř 62 miliard eur na 55 miliard a osm set milionů eur.

„To ale neznamená, že nad Řeckem přestane viset Damoklův meč. Diskuse o tom, jestli Řecko zvládne zůstat v eurozóně tady budou pořád, ale budou už daleko méně akutní, než byly před létem,“ věří analytik.

S tím, že Řecko nemá dalších 31 a půl miliardy eur jistých, souhlasí i Jan Bureš: „Je jasné, že míč je na straně zemí eurozóny, které se musí dohodnout, jakým způsobem znovu nastavit řecký plán a co fakticky po Řecku požadovat v následujících třech až čtyřech letech.“

Najít vítěze je velmi složité. Pozice jak Řecka, tak zemí eurozóny, je poměrně zoufalá. „Možná o něco zoufalejší je Angela Merkelová, která vidí, že řecká strana v tuto chvíli fakticky splnila velkou část z toho, co po ní trojka požadovala, a Mezinárodní měnový fond teď chce vidět nějakou formu odpuštění ze strany velkých zemí a to je pro Merkelovou hodně politicky citlivé s blížícími se německými volbami na podzim 2013 ,“ hodnotí Bureš.

Silvie Třeslínová, Lucie Maňourová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme