Sklizeň vína má kvůli nepříznivému počasí zpoždění. Svatomartinského ale bude dost

Letošní produkce Svatomartinských vín překoná hranici dvou milionů lahví, odhaduje Vinařský fond. Mladými víny nového ročníku si vinaři a všichni, kdo mají víno rádi, poprvé přiťuknou za čtyři týdny, na svátek svatého Martina 11. listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatomartinské víno

Svatomartinské víno | Foto: Vinařský fond

„Je to oslava krásných čistých vín příslušného ročníku. Vždycky se všichni těší na to, co přichází. Je to také ukázka, jak bude vypadat ročník jako takový. Jistěže to není ukázka úplná, ale je to odraz toho, co bude následovat,“ říká ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Vinaři mají letos na výrobu svatomartinských méně času než obvykle. Sklizeň má kvůli nepříznivému počasí dvou až třítýdenní zpoždění. „Máme sklizeno zhruba polovinu. Některá vinařství mají ve sklepě teprve čtvrtinu. Čeká nás celý říjen a jak se dřív sklízelo do listopadu, tak se bude muset počkat,“ vysvětluje ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o Svatomartinských vínech připravil redaktor Jaroslav Skalický

„Na některých lokalitách se už objevily mrazy, což je ojedinělé. Došlo k zmrznutí některých lokalit, ale většinou se jednalo spíše o roviny, kde jsou většinou ranější odrůdy, které se sklízejí dříve, takže škoda není výrazná. Tam, kde mráz přijde, tak je list zlikvidovaný a vegetace je ukončena a musí se to sklízet,“ dodal Půček.

Vinaři sklízejí více hroznů než loni, 5 až 6 tun z hektaru. A tak i svatomartinského bude dost. Novinkou letošního ročníku je rozšíření odrůd o Zweigeltrebe a přísnější hodnocení.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme