Slovensko se přiblížilo k přijetí eura

Slovensko učinilo další významný krok k přijetí eura. Evropská centrální banka a ministři financí zemí eurozóny zareagovali na několika měsíční výrazné posilování slovenské koruny a schválili její nový středový kurz vůči euru. Slovenská koruna posílí i vůči české měně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

Slovenská koruna bude mít středový kurz o 8,5 procenta silnější než doposud od pondělka. Posílení této centrální parity pomůže Slovensku udržet makroekonomickou stabilitu, což je nezbytný krok pro přijetí eura.

Bezpodmínečně nutné je také to, aby se měna alespoň dva roky neodchýlila z pásma více než 15 procent. To ale znamená, že slovenská koruna může posílit ze současných 35 až na 30 korun za jedno euro.

České turisty tato zpráva příliš nepotěší, protože česká koruna vůči slovenské oslabí a výdaje na dovolenou na Slovensku budou o několik procent vyšší.

Slovensko chce zavést euro v roce 2009. Z nových členů eurem oficiálně platí jen Slovinsko, většina dalších zemí plánované přijetí jednotně měny odsunula. To je i případ České republiky, která dříve hovořila o roku 2010, ale dnes mluví až o roku 2012.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme