Španělsko oficiálně požádalo eurozónu o pomoc pro své banky

Španělsko oficiálně požádalo eurozónu o pomoc pro svůj bankovní sektor. Členské země eurozóny už dříve slíbily, že španělským bankám poskytnou až 100 miliard eur, detailní podmínky včetně konečné částky by měly být známy 9. července.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Madridská burza

Madridská burza | Foto: Paul White | Zdroj: ČTK

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos poslal předsedovi ministrů financí eurozóny Jeanu-Claudu Junckerovi jménem vlády dopis s oficiální žádostí o půjčku na rekapitalizaci bank.

V textu ale není konkretizována částka, o kolik z přislíbených sta miliard eur Španělsko skutečně požádá. Výše půjčky bude známá až na nejbližší schůzi eurozóny 9. července.

Podle de Guindose je samotná žádost formalitou, protože přípravné práce již běží. Španělsko jedná o tom, jak by měla pomoc vypadat, s Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem. Domlouvají se splátkové lhůty půjčky i výše úroků.

Bankovní sektor ve Španělsku se ještě nevzpamatoval z dopadů krize, která trvá už od roku 2008, na tamní realitní trh. Banky mají ve svých úvěrových portfoliích značné objemy nesplácených úvěrů. Ty ohrožují likviditu a brání jejich ozdravení.

Španělská vláda nevyloučila, že peníze půjdou přímo do problémových bank. Údajně to požaduje hlavně Německo a severské ekonomiky.

Investoři a ekonomové se totiž obávají, že pokud by na cestě mezi eurozónou a bankami byl jakýsi vládní meziúčet, mohlo by se to negativně projevit na vládních dluhopisech.

Ľubica Zlochová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme