Špičky zemí EU o unijním rozpočtu

Nejvyšší představitelé Evropské unie začali v Bruselu jednat o sedmiletém rozpočtu. Výsledek této bitvy o peníze bude mít zásadní význam pro náladu v unii, která se o rozpočtu neshodla už na dvou summitech a navíc prohrála ve Francii a Nizozemsku referenda o vlastní ústavě. Minulý týden všechny členské země předchozí britský návrh odmítly a jeho vylepšená verze byla hodně kritizována. Podle diplomatů je však většina států ochotna se s ním smířit, pokud Británie učiní další úpravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek a Tony Blair

Jiří Paroubek a Tony Blair | Zdroj: ČTK

V Bruselu začal ve čtvrtek večer napjatě očekávaný summit Evropské unie. Politické lídry pětadvacítky na něm čeká hlavně komplikovaná bitva o to, jak by měl klub v letech 2007 až 2013 hospodařit s penězi. Jaká je výchozí situace: předsednická Británie navrhuje výdaje v celkové výši 849 miliard eur. Oproti minulému vyjednávacímu balíčku přidala novým členským zemích zhruba 2,5 miliardy eur. To by znamenalo například 200 milionů pro Prahu či peníze pro Slováky a Litevce na odstavení jejich jaderných elektráren.

Předseda EP pohrozil blokací

Předseda Evropského parlamentu Josep Borrell pohrozil státníkům pětadvacítky, že jeho instituce zablokuje rozpočet Unie, pokud bude založen na návrhu britského předsednictví z tohoto týdne. Je zcela jasné, že tento návrh je pro parlament nepřijatelný, prohlásil s tím, že toto stanovisko sdílejí všechny politické kluby v Evropském parlamentu.

Pozastavil se také nad spojováním otázky britského odvodu do rozpočtu se společnou zemědělskou politikou. Británie musí podle něj platit víc, aby se spravedlivě podílela na nákladech vyvolaných loňským rozšířením, a ne to podmiňovat reformou zemědělské politiky. Ta musí být reformována, ale bez jakýchkoli předběžných podmínek, prohlásil Borrell.

Země Visegrádu a Beneluxu ladily pozice

Už ve čtvrtek dopoledne se sešli premiéři čtyř visegrádských zemí a Beneluxu. Česká pozice se dá shrnout takto: nejsme úplně spokojení, ale Britové se v posledním vyjednávacím balíčku přiblížili k představám naší vlády a ta je vstřícná ke kompromisu. "My můžeme jen získat, když tento návrh projde a když projde ještě vylepšený, což lze podle mého názoru očekávat. Já bych to upřesnil na číslech, týkajících se politiky soudržnosti. My jako desetimilionová země máme dostat podle britského návrhu 23 miliard eur během sedmi let, Poláci jako čtyřicetimilionová země padesát miliard eur," vyjádřil se český premiér Jiří Paroubek, který zároveň připustil, že při jednání o sedmiletém rozpočtu bude bojovat ještě o další navýšení příjmů pro Českou republiku.

Se vstřícným postojem vlády k britskému návrhu rozpočtu souhlasí i opoziční občanští demokraté. Jak Radiožurnálu řekl v Bruselu předseda ODS Mirek Topolánek, jeho strana považuje nynější návrh za dobré východisko k jednání. "Připadá mi to lepší než to, co bylo předtím. Samozřejmě my si nemyslíme, že by právě tento dotační systém byl tím nejlepším, co na Evropské unii je. Pro nás je klíčové, aby se kromě britského rabatu začalo hovořit velmi intenzivně o změně struktury evropského rozpočtu ve věci dotací společné zemědělské politiky."

I Slováci preferují konstruktivní kompromis před dalším krachem jednání, protože stejně jako my by na tom mohli tratit.

Milan Kopp, Pavla Kvapilová, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme