Špidla: Výhrady k důchodové reformě trvají, není důvod měnit postoj

Druhý pilíř důchodové reformy se ode dneška uzavírá lidem, kterým je víc než 35 let. Dosavadní zájem o tento druh spoření na penzi je ale tak malý, že odstupující ministr financí posílá do sněmovny novelu zákona, která tento termín prodlužuje. Zatím se totiž do penzijních fondů přihlásilo jen o něco víc než sedmdesát tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kasička, pokladnička, peníze, spoření

Kasička, pokladnička, peníze, spoření | Foto: Fotobanka stock.xchng, Sanja Gjenero

Koaliční vláda přitom předpokládala, že jich - touto dobou - bude už kolem půl milionu. Zatím to vypadá, že strany dosavadní vlády, které mají ve sněmovně většinu, by změnu, připravenou Miroslavem Kalouskem, mohly schválit.

Sociální demokracie ale stále trvá na tom, že v případě svého volebního vítězství druhý pilíř zruší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na případných změnách v druhém pilíři se neshodli Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09 aVladimír Špidla, stínový ministr ČSSD

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09 a rozpočtového výboru sněmovny, představila pět navržených změn.

Pětice navrhovaných změn

„První změna říká, že pro lidi ve věku mezi 35 až 40 lety by systém měl být otevřený ještě do roku 2014, druhý návrh se týká možnosti vystoupit po pěti letech ze systému. Lidé by na to měli tři měsíce, zpět by dostali svůj podíl, to znamená 40 procent naspořené částky, a do státnío rozpočtu by se vrátilo 60 procent.“

Helena Langšádlová za TOP 09 a Starostové | Foto: Khalil Baalbaki

„Třetím návrhem je otázka dědění, to znamená, že by se dědici mohli rozhodnout, že prostředky dostanou hotově nebo vloží do vlastního druhého pilíře,“ popsala Langšádlová. Dalším návrhem je dosažení důchodového věku, už nepodmiňovaný setrváním 35 let v systému, a poslední návrh se týká volby výplaty, kam by přibyla varianta čerpání 15 let.

Vladimír Špidla, stínový ministr ČSSD pro evropské otázky, bývalý eurokomisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti však úpravy odmítl.

„To, co je předloženo, to je pouhá PR akce. Nemění to nic na základní chybné koncepci tohoto pilíře,“ míní Špidla. Podle jeho názoru druhý pilíř vysává základní důchodový systém a tím ohrožuje sociální zabezpečení v budoucnosti.

TK ČSSD, Vladimír Špidla | Foto: Filip Jandourek

Stabilizace prvního pilíře

„Základem sociální demokracie je stabilizovat první důchodový pilíř,“ zdůraznil Špidla. „Nikoli si více půjčovat. Ty velké dluhy jsou technické a jsou způsobovány tím, že tato současná vláda se rozhodla tento pilíř výrazně oslabit. Jestliže z něj odebírá tři procenta toho, co se do něj přijímá a chce to poskytnout druhému pilíři, tak sebere celkově patnáct procent celkových příjmů a tím systém oslabí.“

Langšádlová připomněla, že se prodlužuje průměrná doba dožití, demografická struktura. Špidla má za to, že důchodová reforma je nutná, ale nemůže být fixována pouze na demografické změny.

Lidé starší 35 let mohou nejpozději dnes vstoupit do druhého důchodového pilíře

Číst článek

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme