České dráhy dostanou od firmy Stadler 13 milionů korun. Jedná se o pokutu za pozdní dodávku vlaků

Německý výrobce železničních souprav Stadler musí definitivně zaplatit Českým drahám smluvní pokutu více než 13,1 milionu korun plus úroky z prodlení za pozdní dodání motorových vozů na Vysočinu. Nejvyšší soud v úterý s konečnou platností zamítl dovolání Stadleru, ve středu o tom informoval mluvčí státního dopravce Radek Joklík. Spor se vlekl od roku 2012. Proti rozhodnutí není možný opravný prostředek.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Regio-Shuttle RS 1 Českých drah

Regio-Shuttle RS 1 Českých drah | Foto: České dráhy

České dráhy musí zaplatit pokutu, za kartelovou dohodu jim hrozí sankce 48 milionů

Číst článek

Společnost Stadler v dovolání napadla rozhodnutí odvolacího soudu, který letos v lednu zamítl odvolání firmy jako nedůvodné a potvrdil tak rozhodnutí soudu prvního stupně, podle kterého mají České dráhy na udělení smluvní pokuty nárok. Firma se odkazovala na nesprávné právní posouzení věci. Dovolání však Nejvyšší soud odmítl.

V rámci kontraktu se v roce 2010 České dráhy dohodly se Stadlerem na koupi celkem 17 motorových vozů Regio-Shuttle za celkem 898 milionů korun bez DPH. Nízkopodlažní čtyřnápravový vůz Regio-Shuttle RS 1 poháněný dieselovými motory určený k regionální dopravě nabízí cestujícím 70 míst k sezení. Po kolejích dokáže jet rychlostí až 120 kilometrů v hodině. Další podobné vozy jezdí i na Liberecku. Celkem jich České dráhy mají 33.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme