Stát dá další peníze na Dešťovku. Šanci na dotaci má 5000 lidí

Ministerstvo životního prostředí oficiálně oznámilo, že spustí druhou vlnu dotací Dešťovka. Na využívání srážkové a odpadní vody rozdělí 240 milionů korun. Polovina částky půjde do oblastí postižených suchem. Příjem žádostí začne 7. září.

Praha (Aktualizováno: 14:20 7. 8. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zalévání, konev, sucho (ilustrační foto)

Zalévání, konev, sucho (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

 „Bude možné žádat od 7. září, tedy vlastně přesně za měsíc. Ten termín je tak vzdálený proto, aby se žadatelé na to mohli připravit, seznámit se v některých případech s trochu pozměněnými podmínkami. My bychom chtěli pokrýt minimálně pět tisíc žádostí z peněz, které budeme mít k dispozici,“ řekl Radiožurnálu ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Stát rozšiřuje definici suchých oblastí, kde lidé budou moct žádat o dotaci na systémy na zalévání zahrady. V tuto chvíli je jich 1200 a dál přibývají.

„Program dešťovka je ten, který sofistikovaně předává nejlepší dobrou praxi, jakým způsobem si bezpečně v domě zajistit dvojí rozvody vody v domě tak, abych mohl naprosto bez prblémů použít srážkovou vodu na splachování toalet a mohl tím šetřit pitnou vodu," řekl o Dešťovce Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

V první výzvě programu bylo 110 milionů korun a největší zájem byl o peníze na systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO přes 30 milionů korun ale zřejmě zůstane nevyužitých kvůli nedostatkům v žádostech.

Peníze na složitější systémy pro využívání srážkové a odpadní vody na splachování toalet se nadále týkají celé republiky. Dotace je až 105 tisíc korun a může pokrýt maximálně polovinu výdajů.

V první vlně programu Dešťovka ministerstvo žadatelům rozdalo 100 milionů korun. Lidé dotace rozebrali za 28 hodin.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme