Stát si chce předcházet poctivé daňové poplatníky

Stát chce změnit přístup k lidem, co platí řádně daně. Ministerstvo financí chce zavést takzvaný klientský přístup. Firmy nebo podnikatelé, kteří poctivě platí daně, by se měli stát pro úředníky klientem, které si musí stát předcházet a obtěžovat ho co nejméně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

Podle ministra financí Miroslava Kalouska bude také rozšířena takzvaná editační povinnost. "Editační povinností je míněn proces, kdy správce daně je povinen odpovědět na dotaz daňového subjektu a ta odpověď je závazná. To znamená, pokud on přihlásí a zaplatí daň podle této odpovědi, tak nemůže být později sankcionován, že splňuje svoji povinnost špatně," vysvětlil Kalousek.

Ministra financí uvedl, že jeho úřad chce dospět k tomu, aby se poctiví plátci daní cítili co nejkomfortněji. Naopak nepoctivým plátcům by neměl být takový komfort umožněn. " Domníváme se, že tam je jedna z hlavních priorit efektivity výběru daní," dodal ministr.

Vilém Janouš, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme