Státy G20 chtějí podpořit globální ekonomický růst. Shodly se na summitu v Číně

Nejvyspělejší státy světa se na summitu v čínském Chang-čou shodly na podpoře hospodářského růstu. Země tomu přizpůsobí své rozpočtové i měnové politiky a podpoří i rozvoj volného obchodu. Na slabý hospodářský růst a výrazné zpomalení obchodu upozornily Mezinárodní měnový fond i Světová obchodní organizace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Číně začíná summit G20. Prezident Si Ťin-pching chce mluvit o růstu světové ekonomiky

V Číně začíná summit G20. Prezident Si Ťin-pching chce mluvit o růstu světové ekonomiky | Zdroj: Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching vyzval státy G20, aby dodržely svůj slib a nepřijímaly žádná další ochranářská opatření. Měly by podle něj posílit investiční spolupráci, aby tak podpořily růst světového obchodu.

Náměstek českého ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl připomněl, že volný obchod prosazují Evropská unie a Spojené státy jednáním o takzvané smlouvě TTIP. Hlavní část rozhovorů ale podle něj obě strany ještě čeká.

„Platí, že dokud není vyjednáno všechno, tak, tak není vyjednáno nic,“ uvedl.

Kromě ekonomických jednání, státníci v Chang-čou mluvili třeba o bezpečnosti. Rusko dalo najevo, že se přiblížilo dohodě se Spojenými státy o zastavení bojů v Sýrii.

Jsme blízko dohodě o zastavení bojů v Sýrii, oznámilo Rusko. Podle USA jsou některé body nedořešené

Číst článek

Podle agentury Reuters by Moskva měla zabránit syrské armádě v bombardování povstalců a Rusko a Spojené státy by měly víc spolupracovat. Americký ministr zahraničí John Kerry ale upozornil, že je třeba ještě doladit řadu technických záležitostí.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme