Strojvůdci ze svazu GDL se možná dočkají samostatné kolektivní smlouvy

Dočkají se němečtí strojvůdci z odborového svazu GDL přece jen samostatné kolektivní smlouvy? Některá německá média soudí, že ano. Zatím poslední, vylepšený návrh, se kterým přišly Německé dráhy, ale jinak zůstává zahalen tajemstvím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá železnice

Německá železnice | Zdroj: ČTK

Odboráři v pondělí rozhodnou, jestli s vedením státního koncernu zahájí oficiální tarifní jednání. To by pro Německé dráhy znamenalo poloviční výhru, protože během tarifních rozhovorů se u našich západních sousedů nesmí ze zákona stávkovat.

Kolektivní smlouva pro strojvůdce ze svazu GDL se sice podle všeho svým obsahem výrazně liší od obdobných smluv dalších dvou odborových organizací, podle představ státního dopravce by ale měla spadat do tarifního rámce Německých drah.

Platové navýšení se pak včetně všech příplatků má pohybovat mezi osmi a třinácti procenty. Tento "rozptyl" novinářům prozradil mluvčí státního koncernu s odvoláním na předsedu představenstva drah Hartmuta Mehdorna. Jinak si ale obě strany tarifního sporu, který se vleče už několik měsíců, naordinovaly přísného bobříka mlčení.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme