Tendr na dostavbu Temelína běží dál, Areva opět neuspěla s návrhem na jeho zastavení

Už podruhé neuspěla francouzská společnost Areva se žádostí o pozastavení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Firma ji podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže kvůli tomu, že ČEZ údajně porušuje její práva, protože pokračuje v zadávacím řízení. Podle předsedy úřadu Petra Rafaje to ale není pravda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Zdroj: ČTK

„Úřad v současné době neshledal důvody nařízení, protože zadavatel nám napsal, že neprovedl žádný další úkon v zadávacím řízení. Tím pádem se nevydalo předběžné opatření, protože k tomu není důvod,“ řekl Rafaj.

Dál ale platí předběžné opatření z listopadu, podle kterého ČEZ zatím nesmí s vítězem tendru uzavírat žádné smlouvy. Úřad totiž chce napřed rozhodnout o odvolání, které Areva po vyřazení z tendru podala.

Nabídky zbývajících dvou uchazečů – amerického Westinghousu a rusko-českého konsorcia MIR – ale ČEZ dál posuzuje.

Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025, vítěze tendru chce ČEZ vybrat v příštím roce.

Igor Maňour, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme