Růst inflace v Turecku překonal očekávání. V lednu vystoupila na 48,7 procenta, nejvýš od roku 2002

Míra inflace v Turecku v lednu vystoupila na 48,7 procenta a dostala se nejvýše za téměř 20 let. Informoval o tom ve čtvrtek místní statistický úřad. Výsledek překonal očekávání analytiků, kteří čekali, že inflace vystoupí zhruba na 46 procent. V prosinci byla na 36,1 procenta.

Istanbul Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecká lira (ilustrační foto).

Turecká lira (ilustrační foto). | Foto: Murad Sezer | Zdroj: Reuters

Tak vysoká jako v lednu byla inflace v Turecku naposledy v dubnu 2002. Její výrazný vzestup dokresluje i fakt, že před rokem byla na 14,9 procenta. Letošní leden je zároveň osmým měsícem v řadě, kdy se míra inflace zvyšuje.

V samotném lednu se ceny proti předchozímu měsíci zvýšily o 11,1 procenta. To je nepatrné zlepšení, protože v prosinci se ceny meziměsíčně zvýšily o 13,6 procenta.

Turecká vládní strana čelí kritice, že v kampani zneužila hocha. Za podporu mu slíbila milost pro otce

Číst článek

Nejvíce se na růstu cen v lednu podílely ceny za dopravu, které meziročně vzrostly o 68,9 procenta. Následují potraviny a nealkoholické nápoje, kde růst činil 55,6 procenta, dále vybavení domácností s růstem o 54,5 procenta.

Ruku v ruce s růstem cen jde pokles kurzu turecké liry, která v prosinci oslabila až nad 18 lir za dolar. V současné době se pohybuje kolem 13,55 liry za dolar. Turecká centrální banka začala od podzimu také snižovat základní úrokovou sazbu, která od srpna do prosince klesla o pět procentních bodů na 14 procent.

Centrální banka je přitom pod silným politickým tlakem. Prezident Recep Tayyip Erdogan se snaží prosadit svůj neobvyklý plán hospodářského oživení, který mimo jiné počítá s výrazně nižšími úrokovými sazbami, než jaké v zemi byly v polovině loňského roku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme