Unie odškodní zemědělce poškozené panikou kolem EHEC

Zemědělci poškození panikou kolem nákazy zeleniny bakterií EHEC dostanou pomoc z unijní pokladny. Dohodli se na tom na mimořádné schůzce v Lucemburku ministři zemědělství EU. Zatím ale není jasné s jak vysokým odškodným by mohli zemědělci počítat, ani kterých konkrétně se bude pomoc týkat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přepravky se zeleninou v supermarketu (ilustrační foto)

Přepravky se zeleninou v supermarketu (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na kompenzace bude k dispozici vyšší částka než 150 milionů eur, které původně navrhoval eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministrů zemědělství EU v Lucemburku sledoval zpravodaj ČRo Pavel Novák

"Komisař řekl, že to přehodnotí, podívá se ještě, jaké mají rezervy na Komisi. Všechno půjde ze společné zemědělské politiky,“ řekl po jednání náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Zatím ale není určený způsob výpočtu, ani jak vysoké odškodné budou jednotliví pěstitelé dostávat.

„Určitě to nebude 100 procent, určitě to nebude 30 procent. Bude to něco mezi tím,“ dodal Chmel.

Diskuse se vede i o tom, kterých komodit se budou kompenzace týkat. Odškodné by měli dostat pěstitelé okurek, rajčat, salátu, ale možná i cuket nebo papriky. Definitivní rozhodnutí má padnout příští týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

EU se shodla na odškodnění výrobců zeleniny kvůli šíření bakterie. Podrobnosti řekl Radiožurnálu v Ozvěnách dne náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel

Je pravděpodobné, že největší část kompenzací padne na španělské farmáře, kteří utrpěli podezřením, že zdrojem nákazy byly okurky z této země. Podle Chmiela by se ale odškodnění mělo týkat i českých zemědělců.

„Zasáhlo to postupně všechny zemědělce, bohužel i naše. Podle informací, které mám k dispozici, tak například poklesl odbyt i cena okurek o 50 procent, u salátu o 30 procent. Takže měli by být kompenzováni všichni pěstitelé vybraných druhů zeleniny,“ podotkl náměstek.

Evropská komise také připravuje přísný mechanismus posuzování, kdo má na kompenzaci nárok, aby tyto peníze dostali jen farmáři opravdu postižení v důsledku paniky kolem nebezpečné bakteriální nákazy.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme