Američtí politici se na poslední chvíli dohodli na financování vlády. Rozdělilo se 1,3 bilionu dolarů

Vyjednavači demokratů a republikánů se ve středu v americkém Kongresu dohodli na rozpočtu pro financování americké vlády až do konce letošního fiskálního roku, tedy do konce září. Jako už několikrát předtím bylo dohody dosaženo na poslední chvíli, do páteční půlnoci musejí poslanci dohodu schválit. V opačném případě by se vláda ocitla bez prostředků.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kapitol

Washingtonský Kapitol | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Balík 1,3 bilionu dolarů podle agentury AP pokrývá zvýšení zbrojních výdajů i financování vnitrostátních rozvojových a infrastrukturních programů. Na stavbu zdi na hranicích s Mexikem a na posílení ostrahy hranic dostane prezident Donald Trump 1,57 miliardy dolarů, což je méně, než žádal. Zlepší se péče o válečné veterány a zvýší se výdaje na boj s drogovou epidemií.

'Epidemie masových vražd.' Američtí politici znovu otevírají debatu o kontrole zbraní

Číst článek

Sporným bodem byl objem financí pro zvýšení bezpečnosti na školách a na posílení kontrol při prodeji zbraní. Podle agentury AP poslanci „předběžně“ prostředky schválili a dohodli se na financování výzkumu problematiky násilných trestných činů.

Žádné rozhodnutí naopak nepadlo v otázce přistěhovalců bez dokladů, kteří se v USA ocitli jako děti. Program na jejich ochranu se Trump rozhodl zrušit, soudy ale jeho rozhodnutí zatím blokují.

Všeobecně se očekává, že Kongresem kompromisní návrh hladce projde. Návrh pochválil i Bílý dům s tím, že rozpočet reflektuje mnohé body Trumpova prezidentského programu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme