V Česku existují tisíce lidí, kteří netuší, že jsou vlastníky nemovitosti

Lidé po celé České republice často vůbec netuší, že vlastní nějakou nemovitost. Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se loni podařilo dohledat zhruba tisícovku majitelů nemovitostí, kteří o svém vlastnictví nevěděli. Od roku 2006 už úřad dokázal najít dokonce víc než osm tisíc vlastníků. Vyplývá to z jeho výroční zprávy za loňský rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova archeologického oddělení v Muzeu Mladoboleslavska

Budova archeologického oddělení v Muzeu Mladoboleslavska | Foto: Jana Huzilová

Jak funguje zapisování do katastru nemovitostí, a kdy v něm dříve docházelo k problémům, vysvětluje mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Robert Hurt.

„V zásadě jsou čtyři druhy tak zvaných neznámých vlastníků. Jednak je to případ, kdy nemovitost uvedená v katastru nemá zapsaného žádného vlastníka. Dále to jsou nemovitosti, pro které se vede zvláštní list vlastnictví. Pak to jsou vlastníci zapsaní v katastru, o kterých lze s jistotou předpokládat, že neexistují, to jsou například národní podniky nebo fyzické osoby narozené před více než sto lety. A konečně také vlastníci, kteří v katastru nemovitostí sice uvedení jsou, ale tak, že je nelze dohledat,“ říká mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Robert Hurt ve Světě o desáté

„Problémy vznikaly hlavně v období od roku 1948 až 89, respektive 92, kdy začal platit současný katastrální zákon a kdy byl založen katastr nemovitostí. Nejvíce vznikaly v 50. letech, kdy se evidence nějakou dobu vůbec nedělala, předpokládalo se, že majetek bude patřit všem, pracujícímu lidu,“ popisuje Hurt.

Kolik nemovitostí v Česku nemá svého majitele, se podle Roberta Hurty přesně neví. „V katastru je uvedeno 30 milionů záznamů, ví se asi o sto tisících bez majitele. Nicméně se stále jedná o určité zlomky, desetiny procenta všech záznamů,“ dodává.

Tomáš Pavlíček, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme