V Česku loni z výrobních linek sjelo rekordních 1 376 000 aut. Firmy ale trápí nedostatek pracovníků

Výroba všech vozidel v Česku roste. Loni jich podle Sdružení automobilového průmyslu sjelo z linek skoro 1 376 000. Nejde jen o osobní auta, ale také o nákladní vozy nebo autobusy. Automobilkám se dařilo i přesto, že firmy trápí nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Porsche v Lipsku

Automobilka Porsche v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

Kvůli nedostatku lidí hrozí, že firmy nedokážou automobilkám dodávat díly potřebné k montování vozidel. Některé z nich proto raději zavádějí nepřetržitý provoz.

„Musel jsem změnit osmihodinové směny na dvanáctihodinové směny a na nepřetržitý provoz. Je to drama a musíme se s tím vypořádat. Překvapivě některé trhy nabývají tak na síle, že auta tam jedou rychleji, než bylo očekávání," vysvětlil Radiožurnálu předseda představenstva společnosti Brano Group Pavel Juříček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rekordní počet aut sjel v loňském roce z českých výrobních linek a to i přes nedostatek pracovníků. Více si poslechněte v reportáži Luďka Hubáčka.

Například firma Adient nezvládala kvůli zvýšenému zájmu o nový model Škoda Kodiaq dodávat zadní sedačky, informoval zpravodajský server Idnes.cz. V České republice bylo minulý měsíc více než 327 000 lidí bez práce. Mezi nimi je ale těžké najít dostatek kvalifikovaných lidí.

„Nezaměstnanost, která klesla pod čtyři procenta, nám neumožňuje získávat nové kvalitní síly. Snažíme se o získávání zaměstnanců z cizích zemí. Dneska je takové populární heslo ‚Ukrajina'. Dneska na představenstvu o tom budeme mluvit. Je tady možnost získání lidí ze Srbska, jsou na to připraveni," dodává viceprezident Sdružení automobilového průmyslu Miroslav Dvořák.

Společnosti pak často investují do rekvalifikačních kurzů. To podle Juříčka z Brano Group ale někdy může snižovat kvalitu výrobků. Nejvíc prý chybí nástrojaři, mechatronici nebo technologové, kteří umí řídit výrobní linky.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme