V příštích letech vyčlení stát více peněz na vědu a výzkum

Česká věda a výzkum tento rok prošly malou reformou, která by v příštích letech měla vést k vyššímu hospodářskému růstu. Potvrdil to dnes vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn s tím, že vláda bude v příštích letech vědu a výzkum podporovat hned několika způsoby.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vědecký satelit

Vědecký satelit | Foto: Jan Rosenauer

Vláda se rozhodla, že v budoucnu věnuje na vědu a výzkum více peněz. "Ty výdaje rostou tak, že v roce 2010 bychom se měli dostat na jedno procento veřejných výdajů, tedy na jedno procento HDP, což je vlastně doporučení Evropské komise pro oblast výzkumu a vývoje," upřesňuje Martin Jahn.

Firmy si také budou moci odepisovat vyšší částky investované do vědy a výzkumu z daní. I přesto ale ve vědě určitě nebude peněz nazbyt, vláda proto určila priority, na něž by se naše věda a výzkum měly zaměřit.

"Je to například molekulární biologie, energetické zdroje, materiálový výzkum, strojírenství, informační společnost, nebo výzkum bezpečnostní," objasňuje výzkumné priority Jahn.

Abychom ale o peníze investované navíc nepřišli, je podle Karla Šperlinka z Rady pro výzkum a vývoj velmi důležité motivovat vědce k tomu, aby přicházeli s výsledky, které se dají využít v praxi.

"Všichni se musíme snažit, aby se změnilo myšlení lidí, kteří se výzkumem a vývojem zabývají, aby i vědečtí pracovníci měli v dlouhodobějším horizontu na mysli příští aplikovatelnost výsledků a ekonomický zdroj, protože, pokud nebude stát prosperovat, nebudou prostředky ani na vzdělání, ani na vědu," zdůrazňuje Šperlink.

Naďa Bělovská, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme