Vepřové maso podraží až o 20 procent, odhaduje Agrární komora

Vepřové maso na podzim podraží až o dvacet procent. Myslí si to prezident Agrární komory Jan Veleba, podle kterého je důvodem klesající počet prasnic a selat českých chovatelů spolu s vysokou cenou selat ze zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prasnice se selaty

Prasnice se selaty | Foto: Corel GALLERY

„Odhadujeme, že nastane ten efekt, který už nastal u česneku a u vajec. Domníváme se, že je na pořadu vepřové maso, minimálně musí jít nahoru o deset, patnáct až dvacet procent,“ uvedl Veleba.

Stavy prasat vloni klesly o pětinu na 1,5 milionu kusů, což je nejnižší číslo za posledních 90 let. Zhruba polovinu spotřeby vepřového masa tak Česká republika dováží, nejvíce z Německa.

„Zahraniční obchodníci znají situaci tady a nemají důvod, proč by selata prodávali lacino. Výkrmci nemají prasnice, na českém trhu sele není, koupit ze zahraničí se jim zkrátka nevyplatí, takže výroby postupně ruší,“ podotkl prezident Agrární komory.

Chovy snižují podle Veleby především podniky, které nemají možnost kompenzovat výrobu vepřového jinou zemědělskou produkcí. Trvalý úbytek prasat způsobuje tuzemským zemědělcům i problémy s odbytem obilí, které je základní složkou krmných směsí pro prasata, a ztrácí tak užití.

Květa Moravcová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme