Vláda podpořila další zateplování budov, schválila Zelenou úsporám

S pokračováním programu Zelená úsporám souhlasila vláda, která plánuje dotace na zateplování budov ve výši až 27 miliard korun. Státní podpora je určená pro veřejné i soukromé budovy, podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy z ODS ale mají na dotaci dosáhnout především sociálně slabší lidé. Peníze chce vláda opět získat prodejem emisních povolenek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tripartita projednává vládní úspory a reformy, Petr Nečas

Tripartita projednává vládní úspory a reformy, Petr Nečas | Foto: Filip Jandourek

„U těch řekněme soukromých budov bude individuální procento nastavení vždy podle toho, jaké úspory dosáhnete. Čím vyšší úspora energie, tím větší podpora nenávratná,“ přiblížil Chalupa.

„A zároveň by tam měla být podpora v oblasti jakýchsi garantovaných úvěrů tak, aby si na to mohli sáhnout i ti, kteří by jinak třeba úvěr nedostali,“ dodal ministr.

S nastavením programu Zelená úsporám souhlasí někteří ekologové, mimo jiné také Hnutí Duha. Podle mluvčího Jana Piňose se v programu počítá s podporou ve všech důležitých směrech.

„To znamená s komplexní energetickou renovací budov, s novostavbami už v pasivním standardu, s náhradou za vytápění uhlím biomasou i s využitím sluneční energie,“ řekl Českému rozhlasu Piňos.

„Jenom se obáváme, aby se v tom programu shromáždil dostatek peněz, protože evropský povolenkový trh dost kolabuje,“ dodal.

Příklady dotací při zateplování rodinných domů | Foto: ČTK

Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme