Vláda schválila schodek příštího státního rozpočtu

Kabinet Jiřího Paroubka schválil schodek státního rozpočtu na příští rok. Stát by měl hospodařit s deficitem 76 a půl miliardy korun. Výdaje státu by se měly podle současného návrhu vyšplhat na necelých 907 miliard a do státní pokladny by mělo putovat zhruba 830 miliard korun. Vláda také odstartovala prodej Aera Vodochody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Vláda chce v příštím roce hospodařit se schodkem 76, 4 miliardy korun. Schodek se už podle ministra financí Bohuslava Sobotky měnit nebude.

"Pokud jde o parametry příjmů a výdajů, tam budeme ještě pracovat také s upřesněním finančních toků z Evropské unie a přirozeně bude také záležet, jak se bude vyvíjet plnění příjmové stránky v letošním roce. Zpřesnit odhad příjmů budeme moci asi koncem srpna," zdůraznil Sobotka.

Část ministrů požadují další peníze. Podle Sobotkových odhadů jde o 12 až 15 miliard korun. O těchto požadavcích se bude jednat příští měsíc. Navíc stále není uzavřena dohoda s odbory o vývoji platů ve veřejné správě v příštím roce, která bude mít na rozpočet také vliv. Podle Sobotky určitá rezerva existuje. Vláda by měla konečný návrh státního rozpočtu schválit do poloviny září. Sněmovna by návrh měla mít k dispozici do konce září.

Stát také zahájil prodej výrobce letadel Aero Vodochody. Vláda dala zelenou návrhu ministerstev financí a průmyslu, podle kterého by měl být nový majitel známý zřejmě do voleb v příštím roce. Do materiálu však resorty musí ještě dopracovat podmínky zajištění zájmu státu ve zbrojním programu. O novém majiteli podniku má rozhodnout dvoukolové veřejné výběrové řízení, kde na prvním místě bude podnikatelský plán a na druhém pak cena.

Milan Kopp, Helena Šulcová, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme