VV chtějí vyšší kompenzaci pro důchodce a děti za vyšší DPH

Pokud budou dopady sjednocení sazby DPH větší, než odhaduje ministerstvo sociálních věcí, budou požadovat Věci Veřejné větší kompenzace pro rodiny s dětmi a důchodce. Po jednaní poslaneckého klubu strany to řekl ministr dopravy Vít Bárta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr Vít Bárta na tiskové konferenci

Ministr Vít Bárta na tiskové konferenci | Zdroj: ČTK

Strany vládní koalice se v souvislosti s důchodovou reformou dohodly na zvýšení dolní sazby DPH na 20 procent. Rodinám s dětmi to chce vláda kompenzovat zvýšením slevy na dani, seniorům pak valorizací důchodů.

Pokud to podle Bárty nebude stačit, bude jeho strana požadovat pro tyto dvě skupiny další kompenzace.

„V tom případě Věci veřejné trvají na dodateční valorizaci, aby pro rodiny s dětmi a důchodce byla tato valorizace stoprocentní. Nyní je tato teze posílena poslaneckým klubem, který tuto nejzásadnější věc v souvislosti se zvyšování DPH jednoznačně podmiňuje z hlediska schválení důchodové reformy,“ uvedl Bárta.

Dodal ale, že není nejmenší důvod nevěřit výpočtům ministerstva práce a sociálních věcí a ekonoma Jana Švejnara. Poslanci Věcí veřejných jsou podle Bárty nadále skeptičtí ke komerčnímu připojištění, které bude podle dohod koalice dobrovolné.

Při jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných také zazněla prosba dál vyjednávat o myšlence, aby důchodová reforma byla ústavním zákonem. Změna penzí by tak musela být dohodnuta i s opozicí, protože koalice ústavní většinu v parlamentu nemá.

Martin Hromádka, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme