Z údajů o googlovaných slovech lze odhadovat vývoj na burze, ukázala studie

Údaje o množství vyhledávaných slov na Googlu lze využít k předpovídání vývoje na burzách. Týká se to hlavně specifických termínů z oblasti financí a investic. Vyplývá to ze studie skupiny britských a amerických vědců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza, finance

Burza, finance | Foto: Free Digital Photos

Když má investor obavy o příznivý vývoj na trhu, začne si obvykle zjišťovat informace typu „ekonomika“ nebo „akcie“.

Podobných investorů může být v jednu chvíli obrovské množství, takže objem podobných vyhledávaných slov razantně roste. Obecně poté podle vědců následuje pokles akciových trhů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Studii o odhadu nálady na burzách na základě googlovaných slov přiblížil redaktor Jan Beneš

Naopak snížení objemu vyhledávaných slov ze světa financí často poukazuje na optimismus mezi investory, což vede k růstu.

Google zveřejňuje údaje o objemu vyhledávání slov každý týden, a na základě toho vědci zpracovali tuto svoji studii.

Nejde o to, že by vyhledávání přímo ovlivňovalo chování na akciových trzích, informace mohou spíše investoři podle odborníků využít. A to většinou ke krátkodobému obchodování.

Prospěch z toho mohou mít hlavně profesionálové, kteří sedí u burzy každý den a sledují jakékoli sebemenší pohyby na trzích. Pro ostatní to jsou nepodstatné informace.

„Vy když máte krátkodobou obchodní strategii, tak ta se skládá z několika faktorů. A jedním ze střípků, proč nakoupit, anebo proč vystoupit z pozice, může být i četnost těchto slov ve vyhledávači Google,“ říká investiční stratég Michal Valentík z ČP Investu.

Když je na trhu panika, tak se ve vyhledávači objeví právě velké množství slov jako „panika“, nebo třeba „výprodeje“ či „akcie“.

Když investor zachová chladnou hlavu, začne prostě nakupovat akcie, a tím může tuto náladu na trhu, nebo spíše krátkodobý výkyv využít ve svůj prospěch.

Jak už bylo řečeno, velký výskyt podobných slov podle vědců obvykle předchází poklesu na trzích. Na následujícím růstu pak může majitel akcií vydělat.

Velké finanční domy v praxi tento ukazatel sledují, ovšem jen okrajově. Spíš než rozhodující způsob, jak by investiční bankéři mohli odhadnout vývoj na trzích, je to jen pomůcka.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme