Za prodej prošlých potravin bude možná hrozit pokuta až 50 milionů

Obchodním řetězcům, které poškozují spotřebitele, bude od nového roku hrozit zřejmě až padesátimilionová pokuta. Ministr průmyslu Milan Urban ve spolupráci s ministrem zemědělství Petrem Zgarbou o zvýšení pokut začali jednat poté, co špatné výsledky nedávných kontrol supermarketů ukázaly, že by pro obchodní řetězce měla platit přísnější pravidla. Ani udělené statisícové pokuty totiž obchodníky nepřiměly ke zlepšení služeb. Oba ministři pak doufají, že ke změně dojde co nejdříve.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

supermarket

supermarket | Foto: Bohouš Tečka

K návrhu zákona na ochranu spotřebitele, který je nyní ve sněmovně v prvním čtení, projednáme v hospodářském výboru možnost zvýšit pokuty za závažné porušení pravidel do výše maximální částky čtyřicet až padesát milionů korun," specifikoval výši možné pokuty Milan Urban.

Ministr průmyslu dále řekl, že se jeho resort bude snažit o co nejrychlejší přijetí zákona, aby mohl vstoupit v účinnost co nejdříve. "Chceme prosadit, aby tyto pokuty byly v poslanecké sněmovně schváleny tak rychle, aby opatření mohlo platit už od 1. ledna 2006."

Kontroly nejen v super a hypermarketech, ale i u menších prodejců má i nadále v plánu královéhradecká Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Reaguje tak na stížnosti nespokojených zákazníků i předchozí zjištění. Před časem například inspektoři přišli na to, že jedna z pracovnic v hradecké Hypernově rozkrájela téměř devítikilový originálně zabalený válec nivy. Sýr měl však prošlou dobu trvanlivosti.

Nebyl to jediný prohřešek, říká Jiří Petřášek z královehradecké potravinářské inspekce. "V úsecích lahůdkářských a masných výrobků, to znamená v úsecích, kde dochází k manipulaci s těmito výrobky, byly zjištěny hygienické nedostatky. Konkrétně se jednalo o nefunkční umyvadlo, chybějící prostředky na mytí o osušení rukou," uvedl Jiří Petrášek.

Petrášek dále řekl, že kontroly hypermarketů ještě rozhodně nekončí. "Kontroly samozřejmě probíhají stále a průběžně, a to nejen v supermarketech a hypermarketech, ale i v menších obchodech."

Naďa Bělovská, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme