Zadlužený Berlín se u soudu domáhá pomoci státu

Německý Ústavní soud řeší netradiční žalobu, která se týká hospodaření hlavního města. Dluh Berlína se v průběhu posledních let vyšplhal na 60 miliard eur a metropole ho vlastními silami není schopná zvládnout. U Ústavního soudu se hlavní město domáhá finanční pomoci státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána

Braniborská brána | Foto: europa.eu.int

Německá ústava v článku 107 počítá s finanční podporou těm spolkovým zemím, které se ocitnou v rozpočtové nouzi. Ty ale musejí prokázat, že samy vyčerpaly všechny možnosti, jak s dluhem bojovat. Brémy a Sársko už v roce 1992 článek úspěšně použily.

Berlínský starosta Klaus Wowereit si myslí, že jeho město má nárok na pomoc ze státní pokladny už minimálně od roku 2002. Navíc se podle něj Berlín nedostal do katastrofální finanční situace vlastní vinou a v posledních letech vysoké výdaje značně omezil.

Jen na úrocích zaplatí německá metropole ročně 2 a půl miliardy eur. Ministerstvo financí ale vzkazuje, že Berlínu pomoci nemůže, protože je samo ve svízelné rozpočtové situaci.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme