Zahraniční obchod překvapil přebytkovou bilancí

Zahraniční obchod Česka skončil v červnu překvapivě v plusu a to přebytkem 910 miliónů korun. Analytici přitom očekávali schodek kolem tří miliard korun. Vývoz i dovoz rostly meziročně o přibližně 30 procent. Nejvíce se v červnu zlepšila bilance obchodu s díly a příslušenstvím aut. V květnu byl zahraniční obchod ve schodku 9 desetin miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamion s návěsem

kamion s návěsem | Foto: Jan Rosenauer

Překvapivě přebytkem ve výši téměř miliardy korun skončil v červnu český zahraniční obchod. Vývoz vzrostl meziročně o 34 procenta a dovoz o 29 procent. Výsledky oznámil Český statistický úřad.

Analytici přitom očekávali schodek kolem tří miliard. Nejvíce se v červnu zlepšila bilance obchodu s díly a příslušenstvím motorových vozidel.

Makroekonom společnosti Wood and Company Tomáš Pilař si výsledku cení: "Schodek zahraničního obchodu za první pololetí tak dosáhl zatím pouhých 11, 7 miliard korun, zatímco v loňnském roce to bylo téměř o 6 miliard korun více. Koruna na tento dobrý výsledek zareagovala a posílila o 15 haléřů na úroveň 31, 58 Kč za euro."

Statistici dodali, že vstup do Evropské unie umožnil naše začlenění do největší zóny volného obchodu na světě a tím zlepšení podmínek pro obchodování.

Milan Kopp, Petr Doležel, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme