Zaměstnanci Škody Auto chtějí protestovat, s vedením se nedohodli na zvýšení mezd

Do ulic Mladé Boleslavi se chystají odboráři z tamní automobilky. S vedením společnosti se totiž nedohodli na tom, o kolik by měly zaměstnancům vzrůst platy. Vedení nabízelo 3 procenta, odbory chtěly 6,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka Škoda Yeti

Výrobní linka Škoda Yeti | Foto: Škoda Auto

Zaměstnanci plánují protesty v polovině dubna. Demonstrovat chtějí před budovou vedení firmy, takzvaným Pentagonem.

Odboráři chtěli původně mzdy zvýšit o 6,5 procenta. Během mnoha jednání o něco slevili, o kolik, ale předáci zatím říct nechtěli.

Firma na začátku vyjednávání nabídla růst platů o 2,6 procenta, potom svůj návrh zvýšila na 2,8 procenta a na posledním jednání nabídla zmiňovaná 3 procenta. S tím ale u odborů nepochodila, ty vyjednávání ukončily a začaly připravovat protestní akce.

„Dohoda o tarifech nebyla uzavřena, přestože si myslíme, že jsme předložili velmi solidní nabídku růstu mezd o 3 procenta. Pevně však věříme, že ve spolupráci se sociálním partnerem najdeme konsenzus v příštích dnech nebo týdnech,“ říká mluvčí Škody Auto Jan Baláž.

Do doby, než bude na světě nová kolektivní smlouva, bude platit ta původní, která oficiálně vypršela na konci března.

Rekordní výroba i zisky

Velkým argumentem odborářů, aby firma lidem přidala peníze, je třeba to, že se mladoboleslavské automobilce rekordně daří. Vyrobila nejvyšší počet aut v historii a rekordní byl také zisk. V přepočtu na jeden den firma vydělala 50 milionů korun čistého.

Škoda Auto měla loni čistý zisk 18,4 miliardy korun, meziročně vzrostl o polovinu. Společnost loni prodala přes milion aut, což je nejvíce v historii. Ve třech českých továrnách automobilky pracuje zhruba 24 500 lidí.

Své požadavky odbory proto považují za přiměřené a firmu to podle jejich slov nepoškodí ani do budoucna. A to ani z pohledu koncernu v rámci celé Evropy.

Odbory se s vedením firmy už dohodly kromě jiného na tom, že zaměstnanci dostanou v květnu bonus 25 tisíc korun.

Spolu s penězi, které automobilka vyplatí zaměstnancům před letními dovolenými a před Vánoci, by tak měli zaměstnanci dohromady dostat roční bonus v průměrné výši asi 60 tisíc korun.

Součástí nabídky firmy byl také další nárůst příspěvku na penzijní připojištění – až 900 korun měsíčně.

mka, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme