Zaměstnanci Škody Auto stávkovat nebudou, domluvili se na růstu platů

Další stávka v mladoboleslavské automobilce Škoda nebude. Po týdnech složitého vyjednávání a úterní stávce uzavřely odbory a vedení firmy klid zbraní. Zaměstnanci dostali jistotu, že po dobu 21 měsíců budou dostávat výplatu vyšší o bezmála 13 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Auto

Škoda Auto | Zdroj: ČTK

Lidem se zpětně od 1. dubna zvýší tarify o deset procent a zároveň dostanou podnikový bonus za dobré výsledky minulého roku ve výši deset tisíc korun. V dalších letech se tento bonus upraví podle hospodářských výsledků firmy. Zaměstnanci také v příštím roce dostanou jednorázově dva a půl tisíce korun a penzijní připojištění jim postupně vzroste ze tří set až na 500 korun.

Po deseti dlouhých a vyčerpávajících kolech kolektivního vyjednávání mezi vedením firmy a odboráři o růstu mezd a úterní časově neomezené stávky došlo ve středu odpoledne k vzájemné dohodě. Jednání mezi oběma stranami, která neměla konce, konečně našla společného jmenovatele.

Firma se nakonec s odboráři dohodla na navýšení průměrných výdělků se všemi výhodami o 12,7 procenta, a to pro období nové kolektivní smlouvy trvající jednadvacet měsíců. Podle Martina Jahna, člena představenstva Škody Auto je dobré, že po dlouhých a vyčerpávajících jednáních se podařilo najít přijatelný kompromis a že dohoda mezi firmou a odboráři prospěje nejen firmě, ale i jejím zaměstnancům v dalším rozvoji.

Podle Jahna se v následujících letech chce rozvíjet ve všech třech závodech. Na otázku, zda včerejší stávka nějakým způsobem ohrozila výrobu vozů, Jahn odpověděl, že při protestních akcích nedošlo, kromě částečného výpadku výroby, k žádnému poškození majetku firmy. Nechtěl však prozradit, o kolik vozů méně sjelo z výrobní linky.

To vše s odbory prý projednali a dohodli se, že případné výpadky ze včerejšího protestu společně s přispěním odborů odstraní. Nicméně pro vedení firmy je v tuto chvíli nejdůležitější dnešní dohoda, která zaručuje další prosperitu Škody Auto.

Vyjádření odborářů se nepodařilo získat. Podle neoficiálních míst ale odbory považují středeční jednání za vítězství. Vedení firmy Škody Auto ale považuje za vítězství zdravý rozum a také ochotu se dohodnout.

Jana Huzilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme