Zásah americké centrální banky zmírnil propady akcií

Po ranním drtivém propadu se světové akciové trhy během dne vzpamatovaly. Podpořilo je nečekané snížení úroků v americké ekonomice. I pražská burza odpoledne zmírnila svůj ranní pětiprocentní pád.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

burza, makléř

burza, makléř | Zdroj: ČTK

Americká centrální banka nečekaně snížila úrokovou sazbu na 3,5 procenta. Chce tak podpořit slábnoucí ekonomiku a odvrátil hrozící recesi. Obavy z ní táhnou akciové trhy dolů.

Jestli si už burzy sáhly na dno, zatím není jasné. Bude záležet na tom, jak si investoři snížení amerických úroků vyloží, říká analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

"Existuje stále riziko, že investoři po celém světě si budou vykládat krok americké centrální banky spíše negativně, to znamená jako určité přiznání, že problémy americké ekonomiky mohou být hlubší. V tomto případě bude pokračovat negativní vývoj na světových trzích a samozřejmě i na pražské burze, na druhou stranu tento krok může být impulsem, který zvrátí dosavadní negativní vývoj," uvedl analytik.

Oživení na trzích po kroku americké centrální banky dlouho nevydrželo a ceny českých akcií začaly odpoledne opět strmě klesat. Nakonec index PX oslabil o skoro dvě procenta. Pražská burza tak prohloubila ztrátu od začátku roku na skoro 20 procent.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme