Zásoby pšenice ve světě prudce klesly kvůli suchu a požárům

Světové zásoby pšenice podle amerického ministerstva zemědělství prudce klesly. Celkově se světové zásoby pšenice snížily o více než 15 miliónů tun, z toho osm miliónů tun připadá na Rusko, kde je sucho a také rozsáhlé požáry. Snížení zásob pšenice o dva a půl tuny hlásí také Kazachstán. Na Ukrajině klesly zásoby pšenice o tři milióny tun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pšenice

Pšenice | Foto: Agricultural Research Service

Dá se očekávat, že vzroste cena pšenice a s ní i ceny potravin. Stále častěji se v této souvislosti mluví o globální potravinové krizi.

„Problémem jsou vedra a sucha a nepřízeň počasí v Rusku a v zemích bývalého Sovětského svazu, ale také v Evropě a v jiných částech světa. To také způsobilo, že cena pšenice v posledních několika týdnech prudce vystřelila vzhůru,“ řekl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák v pořadu Svět o třetí na Rádiu Česko.mp3

Dodal, že také výroba biopaliv vede k tomu, že cena některých zemědělských komodit směřuje vzhůru. V případě pšenice ovšem není efekt dramatický. Celosvětové zásoby budou podle něj na vyšších úrovních než v sezóně 2007/2008, kdy cena byla mnohem výše.

„Stále jsme zhruba 40 procent pod rekordy, které byly dosaženy v roce 2008,“ uvedl Petr Čermák.

Komodity typu obilí a potravin přitahují investory. Podle Financial Times se množí indikace toho, že se finanční kapitál přesouvá od nemovitostí a finančních derivátů právě do těchto komodit.

„Investice do komodit je v posledních letech velmi výnosnou záležitostí. Prostor se v této oblasti otevřel i pro drobné investory,“ potvrdil analytik.

Tomáš Pavlíček, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme