Brodskému při natáčení vrzaly boty, vzpomíná pamětnice na krále rozhlasových pohádek

Co královská postava – to herecká legenda. To Český rozhlas zjistil při vzniku tohoto seriálu o rozhlasových králích. Archiv Českého rozhlasu ukrývá hlasy výrazných osobností českého divadla a filmu, které se od padesátých let minulého století postavily k mikrofonu a hrály krále. Druhý díl vánočního seriálu Radiožurnálu Rozhlasoví králové se věnuje především králi rozhlasových pohádek Vlastimilu Brodskému.

ROZHLASOVÍ KRÁLOVÉ Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Vlastimil Brodský v roce 2002

Herec Vlastimil Brodský v roce 2002 | Foto: René Volfík | Zdroj: ČTK

Hrát do rádia chodil rád a často oblíbený herec Karel Höger. Proměnil se díky textu Aloise Jiráska třeba také v hanáckého krále Ječmínka. V archivu Českého rozhlasu je také důkaz, že roku 1966 se stal František Filipovský zmrzlým králem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si druhý díl vánočního seriálu Radiožurnálu Rozhlasoví králové o Vlastimilu Brodském:

Karel Höger byl ročník 1909, František Filipovský 1907. Když v roce 1923 začal vysílat někdejší Radiožurnál, pohádky už asi neposlouchali. Vlastimil Brodský oproti tomu na mluvených pohádkách vyrůstal.

Narodil se v roce 1920. Producentka a dříve také dramaturgyně dětských pořadů Zuzana Vojtíšková už dříve připomněla, že pravidelné vysílání pro děti začalo v letech 1925 až 1926.

„O tom, že ty pohádky byly, vysílaly se a měly velikou odezvu, rozhodně jsou záznamy v týdenících Rozhlas,“ uvádí Vojtíšková.

Hrušínský, Somr, Marvan i Kemr. Slavní čeští herci, kteří v pohádkách ztvárnili krále, byli i rozhlasovými esy

Číst článek

Brodského první nahrávka pochází z roku 1943. A do roku 2002, tedy do roku, kdy zemřel, před mikrofonem ztvárnil až sedm set různých rolí. Z toho byl přinejmenším desetkrát králem.

V roce 1981 byl vládcem v kočičí pohádce od režiséra Karla Weinlicha, který ho o patnáct let později obsadil do role panovníka, pro změnu v pohádce O kocourovi v botách.

Kočičím světem se bavil před mikrofonem společně s Ivou Janžurovou i Petrem Nárožným, který si v rádiu také alespoň dvakrát královského otce zahrál.

Vrzající boty

Rekordmanem byl ovšem už zmiňovaný Vlastimil Brodský, který to prostě s mikrofonem uměl – pokud mu ovšem ve studiu nevrzaly boty, jak se stalo při natáčení pohádky O dvanácti měsíčkách. Na to si vzpomněla současná vedoucí Dismanova rozhlasového dětského souboru a také herečka Magdalena Gracerová Chrzová.

Padesát let kultury. Český rozhlas Vltava zve na koncertní narozeninové oslavy s Danem Bártou

Číst článek

„Byl tam pan Brodský jako Leden a já jako Maruška a panu Brodskému vrzaly boty. A pan zvukař vždycky řekl: ‚No tam je nějaký ruch, stop!‘ Nikdo neměl tu sílu – a já už vůbec ne, protože jsem tam byla nejmladší – říct panu Brodskému, že mu vržou boty. U mikrofonu se stálo a vždycky, když si překročil, mu ty boty zavrzaly. Všichni jsme se v duchu modlili, abychom to sjeli a pan Brodský si nepřekročil a boty nezavrzaly, což se nakonec povedlo. Myslím si, že to v sobě nese úctu k jeho práci a k tomu, jaký byl,“ říká Magdalena Gracerová Chrzová.

Vlastimil Brodský byl hlasem skřítka Hajaji, který zval malé i velké k poslechu pohádky před spaním už v roce 1961. I proto považujeme Vlastimila Brodského za krále rozhlasových pohádek.

Michaela Vetešková, hav Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme