Indie blokuje britský dokument. Odhaluje podíl současného premiéra na masakrech muslimů

Indie blokuje vysílání dokumentu britské televize BBC o indickém premiérovi Nárendru Módím. Film pod názvem Módího otázka řeší možnou odpovědnost současného premiéra za násilnosti z roku 2002. Módího současná vláda požaduje odstranění dokumentu i po sociálních sítích.

Nové Dillí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indický premiér Naréndra Módí

Indický premiér měl roce 2002 podle dokumentu nařídit policii, aby nezasahovala v masakru, kde zemřelo na dva tisíce lidí | Zdroj: Fotobanka Profimedia | ©

Dvoudílný dokument popisuje okolnosti masakrů na převážně muslimském obyvatelstvu v indickém státě Gudžarát v roce 2002. Při sérii násilností tehdy zemřelo dva tisíce lidí, drtivá většina z nich byli příslušníci muslimské komunity.

BBC zatím odvysílala první díl, který ukazuje, že dnešní premiér Nárendra Módí násilnosti přinejmenším kryl – v té době byl premiérem státu Gudžárát za hinduistickou nacionalistickou stranu Bharatiya Janata Party. Dokument ukazuje, že Módí například nařizoval policistům, aby proti útočícímu davu nezasahovala.

Zákaz dokumentu

Současná indická vláda však dokument v zemi blokuje. Omezení se vztahují i na sociální sítě. Platformy jako YouTube a Twitter po nařízení úřadů smazaly už desítky příspěvků, ve kterých jsou klipy z dokumentu.

Indie mazání nařizuje na základě předloni schválených IT pravidel. Indie tvrdí, že dokument se cíleně snaží poškodit pověst premiéra.

Na dokument si stěžují i různé hinduistické organizace, podle kterých je to mezinárodní spiknutí proti Indii, projev kolonialismu a protiindická propaganda.

BBC taková obvinění odmítá s tím, že jde o velmi pečlivou investigativní práci, která prošla důkladnou editorskou kontrolou.

CENSORSHIP

@Twitter @TwitterIndia HAS TAKEN DOWN MY TWEET of the #BBCDocumentary, it received lakhs of views

The 1 hr @BBC docu exposes how PM @Narendra Modi HATES MINORITIES

Here’s👇the mail I recieved. Also see flimsy reason given. Oppn will continue to fight the good fight

06:31 – 21. 01. 2023

1373 3706

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme