Pocta Belmondovi i neoficiální životopis Céline Dion. Začíná přehlídka francouzského filmu

Letošní 24. ročník Festivalu francouzského filmu ve čtvrtek slavnostně zahájí předpremiéra Hlasu lásky, hudebního dramatu inspirovaného životními osudy kanadské zpěvačky Céline Dion. Hlavní roli, netradičně ve všech věkových kategoriích, si v něm zahrála režisérka a autorka scénáře Valérie Lemercierová. Podzimní filmová přehlídka potrvá až do 24. listopadu. Její program nabídne na 50 filmů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival vedle Hlasu lásky uvede dalších osm předpremiér. K těm nejočekávanějším patří Paříž, 13. obvod, novinka režiséra Jacquese Audiarda, nebo francouzsko-český animovaný snímek Přes hranici od Florence Miailheové. Oba snímky vstoupí ještě v listopadu také do tuzemské kinodistribuce.

Černobílá Paříž, 13. obvod je citlivou sondou do života dnešních třicátníků, kteří se v doprovodu elektronické hudby skladatele Roneho potýkají s problémy s vlastní identitou i intimitou. V dramatu, které letos v Cannes soutěžilo o Zlatou palmu, se představí Noémie Merlantová, Geneviève Doangová a Makita Samba.

Geneviève Doang, Noémie Merlant a Makita Samba ve snímku Paříž, 13. obvod | Foto: Shanna Besson | Zdroj: Aerofilms

Přes hranici, první celovečerní film na světě natočený ojedinělou animační technikou olejomalby na sklo, už před svou českou premiérou sbírá ocenění z prestižních světových festivalů. Pražské předpremiéry se osobně zúčastní francouzská animátorka Florence Miailheová.

Z kinonovinek bude k vidění také sportovní drama Slalom, zachycující téma sexuálního zneužívání uvnitř týmu mladých lyžařů, nebo dokumentární portrét Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti v režii Miloslava Šmídmajera.

Pražská část přehlídky nabídne v soutěžní sekci osm filmů, které zatím nemají českého distributora a které budou soutěžit o cenu TV5MONDE. Diváci se mohou těšit například na životopisný snímek De Gaulle, Milostné historky Emmanuela Moureta nebo na Toma Medinu, novinku Tonyho Gatlifa, kterou letos uvedli v Cannes.

Ze snímku Přes hranici | Zdroj: MAUR film, Festival francouzského filmu

Tři zvláštní sekce budou patřit tvorbě trojice významných francouzských filmařů. Festival v Praze vzdá poctu legendárnímu herci Jeanu-Paulu Belmondovi, který letos v září ve věku 88 let zemřel.

Z jeho filmografie nabídne snímky Muž z Ria, příběh muže pronásledujícího přes celý svět únosce své snoubenky, dále Bláznivého Petříčka v režii Jeana-Luca Godarda a Opici v zimě, kde se po Belmondově boku objevil Jean Gabin.

Fokus věnovaný Charlotte Gainsbourgové připomene významné životní jubileum známé francouzské herečky a zpěvačky. Hostem letošního ročníku bude také držitel Oscara a prezident Francouzské filmotéky Costa Gavras, který v pražském Kině 35 osobně uvede projekci Dospělí v místnosti, svého nejnovějšího snímku z období řecké ekonomické krize.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme