‚První středa‘, jak jste ji nezažili. Zkoušky sirén oživí současná hudba, koncerty budou pokaždé jinde

Každou první středu v měsíci, a to počínaje 6. březnem, uslyší posluchači Českého rozhlasu Vltava pravidelné zkoušky sirén v doprovodu hudebních skladeb. Unikátní projekt Hudba k siréně nabízí možnost zastavit se uprostřed všedního dne a vychutnat si koncert – jedné skladby v době pravidelné zkoušky sirén. Nová díla vytvoří téměř dvě desítky českých skladatelů. Každý koncert se odehraje na jiném místě a zazní živě na Vltavě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společný projekt Českého rozhlasu Vltava a Orchestru Berg nabízí netradiční zážitek se současnou hudbou.

„Zkouška sirén se koná pravidelně každou první středu v měsíci. Kdo ji ale opravdu poslouchá?“ ptá se Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG, jehož cílem je vytvářet nové zážitky s novou hudbou a podporovat české skladatele.

Zahajovací koncert celého projektu se uskuteční ve Velké aule, Filozofické fakultě v Praze, hlavní budovy na Náměstí Jana Palacha. | Zdroj: Český rozhlas Vltava

„Běžně nabízíme projekty určené pro konkrétní místo, někdy i zvukové procházky, kdy účastníky nutíme, aby vnímali svět okolo sebe hlavně ušima a poslouchali to, co běžně nevnímají,“ dodává.

Hudba k siréně spojuje tohle všechno. Vznikají nové skladby pro několik hudebníků a sirénu určené k provádění pouze v konkrétním čase.

Siréna jako nástroj

Siréna je výjimečný zvukový objekt a obecně známým prvkem našeho života. Není původně hudebním nástrojem, ale podle hudebníků se jím může stát. Dokazují to některé skladby – například Symfonie sirén Arsenie Avraamova či Ionization Edgarda Varèse.

„Přál bych si, aby Hudba k siréně byla takovým vitamínem, impulzem pro uši, který v nás, jako posluchačích, může probudit neortodoxní přemýšlení nad hudbou, povzbudit jiné slyšení,“ říká hudební režisér a spolupořadatel projektu Ladislav Železný.

Zahajovací koncert celého projektu se uskuteční na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, a to přímo ve Velké aule hlavní budovy na náměstí Jana Palacha. Siréna je na střeše jen pár metrů od místa koncertu a skladatel Miroslav Pudlák, jehož nové dílo tu zazní ve světové premiéře, je také pedagogem této školy.

Akce je určena nejen lidem spojeným s institucí, ale je otevřena široké veřejnosti a je zdarma.

Série mikrokoncertů

PREMIÉRA – Hudba k Siréně!
středa 6. března v 11:45 | Filozofická fakulta UK - Velká aula, koncept / hudba: Miroslav Pudlák

  • Vstup pro veřejnost zdarma.

Hudba k Siréně!: nejbližší koncerty

středa 3. dubna 2019 : Olomouc - Horní náměstí & Praha - Novoměstská radnice & Lichtenštejnský palác / HAMU - nádvoří, koncept / hudba: Jan Trojan
středa 1. května 2019: Bastion / Park Folimanka, koncept / hudba: Ian Mikyska
středa 5. června 2019: Gymnázium Jana Keplera, koncept / hudba: Martin Klusák

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme