Rolling Stones představili první píseň z očekávaného alba. Všech dvanáct skladeb vyjde v druhé půlce října

Nové album skupiny Rolling Stones Hackney Diamonds vyjde 20. října a bude na něm 12 skladeb. Trojice členů legendární britské kapely to ve středu prozradila v rozhovoru s americkým moderátorem Jimmym Fallonem. Na nahrávce, kterou londýnská skupina vydá po sedmi letech tvůrčí pauzy, se představí i popová hvězda Lady Gaga či bývalí členové Stones, baskytarista Bill Wyman a zesnulý bubeník Charlie Watts.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Většinu času jsme byli na turné. A byli jsme tak trochu líní. Tak jsme se rozhodli dát si závazný termín,“ popsal frontman Mick Jagger, jak se kapela po dlouhé nahrávací odmlce dostala do studia. Písně podle něj spolu s kytaristy Keithem Richardsem a Ronniem Woodem nahráli a míchali od Vánoc do února. Album produkoval Andrew Watt.

‚Nové album, nová hudba, nová éra.‘ The Rolling Stones po sedmi letech vydají další desku

Číst článek

Kapela krátce po rozhovoru představila video k první písní alba Angry (Rozzlobený), v němž hraje hlavní roli herečka Sydney Sweeneyová. Jagger prohlásil, že je spolu s Richardsem nejprve napadlo, že motiv naštvanosti bude ve všech písních alba. Pak však změnili názor.

„Druhý nápad bylo nedělat všechny písně o rozzlobenosti, ale udělat je trochu eklektičtější. Mít tam pár milostných písní, balad, nějaké country věci. Takže je to směs,“ řekl osmdesátiletý zpěvák Rolling Stones.

Dvě z písní, Live by the Sword a Mess it up vznikly před smrtí bubeníka Wattse v roce 2019. Ve skladbě Sweet Sounds of Heaven zase hostuje Lady Gaga.

Podezřelý inzerát

Reklamní kampaň na album měla ale nečekaný začátek. Před několika týdny vyšel v lokálním plátku v londýnské čtvrti Hackney nenápadný inzerát na sklenáře. Ten hned způsobil v hudebním světě rozruch, jelikož se zdálo, že nejde o běžný inzerát, ale skryté ohlášení nového alba skupiny Rolling Stones.

V inzerátu stálo: „Náš přátelský tým vám slibuje spokojenost. Řekněte: ‚poskytni mi úkryt‘ a my vám opravíme rozbitá okna“. Zvláštní krkolomné větné konstrukce odkazovaly na proslulé písně této kapely.

Reklama na skláře, nebo nové album Rolling Stones? V Londýně vyšel inzerát se znaky populární kapely | Foto: Hackney Diamonds | Zdroj: Reuters

Například „spokojenost“, anglicky „satisfaction“ je název vůbec jednoho z největších hitů. Posléze byla další klíčová slova: „rozbitá“ – „shattered“, což je další písnička skupiny a pak neobratné: „poskytni mi úkryt“, v originále: „gimme shelter“ taktéž další název.

Potvrdily se také domněnky, že jméno fiktivní firmy Hackney Diamonds bude i název samotného alba. Jde mimo jiné o slangové označení pro roztříštěné sklo, konkrétně o střepy, které zůstanou na ulici po rozbitém čelním skle auta nebo vymlácené výloze.

„To je jako když vám v sobotu večer v Hackney někdo rozbije okno u auta,“ řekl o slangovém výrazu v titulu alba Jaggers. Podle Richardse chtěla kapela využitím jména londýnské čtvrti dát také najevo, že z britské metropole pochází.

Hackney Diamonds tak bude 31. studiovým albem skupiny, která svou první desku vydala v roce 1964. Dosud poslední nahrávku Blue & Lonesome obsahující bluesové coververze vydala v roce 2016.

Novou píseň Angry si můžete poslechnout v úvodu článku.

Kateřina Schmiedová, fos, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme