Ranč ze seriálu Dallas slaví půl století. Nahlédněte za zdi slavného Southforku

Před padesáti lety vznikl v Texasu ranč, který se později proslavil po celém světě. Jmenuje se Southfork, leží nedaleko města Dallas a natáčel se tam populární stejnojmenný seriál o rodině texaských naftařů. Prvních pět dílů ale vzniklo na jiné farmě a teprve potom se filmaři přesunuli na Southfork. Vlastníci nového ranče nejdříve štáb vyhnali, nakonec ale s natáčením souhlasili.

Tento článek je více než rok starý.

Od stálého zpravodaje Dallas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současní majitelé provozují Southfork jako muzeum seriálu Dallas, najdeme tu dokonce i hroby seriálových postav, ukazuje mi David Keller poté, co mě naložil do elektrického golfového vozíku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ranč ze slavného seriálu Dallas slaví půl století. Jeho příběh přiblížil zpravodaj v USA Jan Kaliba

Ranč v roce 1970 založil Joe Rand Duncan, podnikatel ze čtyřicet kilometrů vzdáleného Dallasu, který chtěl své syny vychovat na venkově. „Postavil dům i všechny budovy, které tady vidíte. Choval americké kovbojské koně. Byl v tom velmi úspěšný, prodával koně lidem jako Ronald Reagan nebo John Wayne, tomu ho prodal za milion dolarů,“ popisuje pro Radiožurnál.

V 70. letech to byl obzvlášť drahý kůň, ale v roce 1978 majiteli Duncanovi doslova přistála na ranči nabídka na obchod mnohem výnosnější. Seriál Dallas měl za sebou pět epizod, publikum si ho zamilovalo a tvůrci dostali možnost natáčet další díly. Jenže majitelé ranče Cloyce Box, kde vzniklo prvních pět dílů, už filmaře na své usedlosti nechtěli, a ti proto zoufale hledali podobnou farmu v okolí.

„Když kroužili nad tímto pozemkem, uvědomili si, že tenhle ranč je perfektní. Ne úplně stejný, ale skoro. A tak přistáli vrtulníkem přímo na louce za domem, zaklepali na dveře, ale Joea Duncana vůbec neohromili. Nějací chlapi z Hollywoodu mu přistáli na ranči, vyplašili jeho milionové koně a vpadli mu do života. Nezajímalo ho, co chtějí, a poslal je pryč,“ vypráví průvodce Southforkem David.

Zleva: J. R. Ewing, Sue Ellen Ewingová, Jock Ewing, Bobby Ewing, Pamela Ewingová, Ray Krebbs, Miss Ellie Ewingová a Lucy Ewingová | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Popularita vyhnala majitele

Jenže štáb Dallasu pro svůj seriál lepší místo nesehnal, a tak vyjednavači přistáli o dva týdny později na Duncanově pozemku znovu, a než je stihl vyhodit, ukázali mu tentokrát šekovou knížku.

Napodruhé už uspěli, ale o několik let později Joe Duncan zjevně litoval, že se nechal od filmařů přesvědčit. Seriál Dallas se stal v Americe hitem, a když zájem přece jen trochu ochladl, tvůrci zakončili sezonu slavnou epizodou s tajuplným názvem i koncem „Kdo střelil J.R.?“.

A právě v tuto dobu začalo rodině Duncanových peklo, protože na veřejnost uniklo, kde seriálový Southfork leží.

Seriál Dallas slaví 40 let. V roce 1992 byl v Československu nejsledovanějším televizním pořadem

Číst článek

„Druhý den parkovala na cestě před rančem půlka Dallasu. Všichni přiváželi dárky a dopisy s přáním brzkého uzdravení pro ubohého Džejára, kterého právě někdo postřelil. Producenti zjistili, že hlavní záporná postava seriálu je opravdu populární. Ale rodina Duncanova měla problém,“ popisuje mi průvodce David.

„Od té doby jejich malá farma už nikdy nebyla co dřív. Přišli o všechno soukromí, cizí lidi se jim procházeli po pozemku ve dne v noci. Kradli jim poštu, hlavně tu pro Džejára Duncana. Také se jim stalo, že se nezvaný host koupal v jejich bazénu, a jednou v noci je z balkonu někdo fotil spící v posteli.“

Seriál Dallas se mohl natáčet jen v exteriéru ranče. Rodina tu žila a nechtěla mít štáb a herce ve svém domě | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Po čtyřech letech těchto zážitků si Duncanovi řekli, že stačilo, ranč za osm milionů dolarů prodali, a tak seriál Dallas na tomto místě přečkal původní majitele usedlosti, která už se dnes jmenuje Southfork i ve skutečnosti.

Seriál Duncanovy nakonec z jejich domova vystrnadil, ale i oni v seriálu zanechali stopu. „Do smlouvy s filmaři si prosadili dvě podmínky, které měly velký vliv na to, jak se Dallas natáčel. Za prvé štáb tu směl pracovat jen v letních měsících červnu, červenci a srpnu, kdy tu bývá i přes 40 stupňů Celsia. A za druhé natáčet se smělo jen v exteriéru. Rodina tu žila a nechtěla mít štáb a herce ve svém domě,“ připomíná průvodce areálem David.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme