Přechod na DVB-T2 bude pokračovat od 8. července. Odmlčí se vysílače Zelená Hora a Klínovec

Přechod na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2 po pauze způsobené epidemií koronaviru znovu odstartuje 8. července. Nejdříve začnou České Radiokomunikace vypínat vysílače v západních Čechách na vysílačích Cheb – Zelená hora a Jáchymov – Klínovec. Oznámili to ve středu zástupci firmy na tiskové konferenci.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Set-top box pro příjem nového standardu vysílání DVB-T2 (ilustrační snímek)

Set-top box pro příjem nového standardu vysílání DVB-T2 (ilustrační snímek) | Foto: Lukáš Řezník | Zdroj: iROZHLAS.cz

Posledním vysílačem, který se bude přepínat ze stávajícího standardu DVB-T na DVB-T2, bude potom vysílač Valašské Klobouky – Ploštiny. Přechod je tam naplánován na 29. října. Následovat budou jižní Čechy a jižní Morava.

„V podstatě dojde k prodloužení celého procesu o čtyři měsíce. Postup přechodu zůstává zhruba stejný, jen termíny se o čtyři měsíce posunou,“ uvedl generální ředitel ČRa Vít Vážan. Diváci České televize, kteří přijímají nový standard z přechodové sítě, již nebudou muset frekvence přelaďovat, část diváků komerčních televizí přelaďování z přechodové sítě na finální síť čeká.

Daň za komfort i vysílání ve vyšší kvalitě. Devět otázek a odpovědí o vysílacím standardu DVB-T2

Číst článek

O přerušení přechodu rozhodla v březnu kvůli šíření koronaviru vláda. V té době byla vypnutá asi třetina vysílačů velkého výkonu a polovina malých vysílačů.

Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere zůstává i v průběhu přechodu na DVB-T2 suverénně nejčastějším způsobem příjmu TV vysílání v Česku, využívá ho více než 55 procent domácností. „Výzkumy potvrzují, že přechod na nový vysílací standard nemá vliv na vysokou oblíbenost pozemního digitálního TV vysílání. To naopak prokázalo v průběhu pandemie svou důležitost v informování obyvatel. Jakýkoliv nárůst sledovanosti zvládá spolehlivě a bez výpadků a operativně umožnilo zařadit i nový kanál pro seniory ČT 3,“ dodal Vážan.

Přechod na DVB-T2 souvisí s nutností uvolnit část stávajících vysílacích frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě 5G. Informace o novém harmonogramu přechodu na DVB-T2 najdou diváci na www.dvbt2overeno.cz, kde jsou i informace o certifikovaných přístrojích pro příjem DVB-T2 vysílání.

České Radiokomunikace dnes tak spustily pilotní vysílání NASA TV, a to v ultra vysokém rozlišení UHD. Diváci si program budou moci naladit ve finální DVB-T2 síti 23.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme