Šéf mediálního gigantu CBS rezignoval. Moonves čelí obviněním ze sexuálního obtěžování

Ředitel amerického mediálního konglomerátu CBS Les Moonves rezignoval v důsledku řady nových obvinění ze sexuálního obtěžování. Informovala o tom v pondělí televize CNN. Jeden z nejlépe placených manažerů světa obvinění odmítá.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Les Moonves

Les Moonves | Foto: Chris Pizzello | Zdroj: ČTK/AP

CBS kauzu prošetřuje od července, kdy časopis The New Yorker zveřejnil první obvinění. Svědectví dalších šesti žen přinesl časopis v neděli v pořadí druhém článku známého novináře Ronana Farrowa.

Svým obviněním rozpoutala kampaň #MeToo, sama měla útočit na mladšího kolegu

Číst článek

Les Moonves podle listu Financial Times rezignoval, protože tak získá vysoké odstupné. Americká média uvádí částku až 100 milionů dolarů, tedy 2,2 miliardy korun. CBS informovala, že bývalý ředitel odstupné nedostane, dokud jeho chování neprověří nezávislé vyšetřování.

Některé z dvanácti žen, které Moonves údajně obtěžoval, tvrdí, že je donutil k orálnímu sexu nebo že se před nimi bez jejich souhlasu odhaloval. Sexuální útoky se staly v období od osmdesátých let do poloviny prvního desetiletí tohoto století. Odmítnutí se prý podepsalo na jejich následující kariéře.

Společnost spolu s Moonvesem chce darovat 20 milionů dolarů skupinám podporujícím globální kampaň proti sexuálnímu obtěžování MeToo.

Za desetiletí pod Moonvesovým vedením se z CBS stal nejsledovanější americký kanál, v období 2017 až 2018 předstihl NBC. Stál například za celosvětovými hity jako reality show Kdo přežije nebo seriálem Kriminálka Las Vegas. V roce 2017 si Moonvess vydělal 69,3 milionu dolarů, tedy 1,54 miliardy korun.

Ronan Farrow, novinář listu The New Yorker, se problematice sexuálního obtěžování věnuje dlouhodobě. Letos získal Pulitzerovu cenu za zveřejnění detailů o obvinění hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina.

mš, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme