Všichni Rembrandti pohromadě. Nizozemské Rijksmuseum vystavuje na 400 malířových děl

„Výstava, jakou člověk uvidí jen jednou v životě,“ tak amsterdamské Rijksmuseum láká na velkou expozici s názvem „Všichni Rembrandti.“ Začíná v pátek a představí na 400 děl velkého nizozemského malíře, který zemřel před 350 lety.

Amsterdam Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rijksmuseum vůbec poprvé od svého vzniku v roce 1800 v jedné expozici vystavuje Rembrandtovy malby, kresby i grafiku. Rijksmuseum má největší sbírku Rembrandtových pláten na světě - je to 22 obrazů, včetně asi toho nejslavnějšího, Noční hlídky.

Název výstavy „Všichni Rembrandti Rijksmusea“ napovídá, co bude k vidění – všech 22 pláten a taky asi 60 kreseb a více než tři stovky grafických listů. Muzeum jich má na 1300, ale vystavuje je jen zřídka, aby se nepoškodily. Grafické listy ze 17. století jsou velmi křehké, takže z nich muzeum nabídne jen výběr.

Obraz Tři stromy z roku 1643. | Foto: Rijksmuseum | Zdroj: Rijksmuseum

Milníky Rembrandta

Výstava má tři části, které ukazují milníky Rembrandtovy kariéry. První Rembrandta představuje jako mladého umělce. Typickým obrazem z tohoto období je jeho Autoportrét z doby kolem roku 1628 – to mu bylo 22 let.

Druhá část se zaměřuje na prostředí, ve kterém žil, tedy portréty matky, členů rodiny a známých, portrét jeho ženy Saskie a dalších blízkých. A taky lidí z ulice, žebráků, tuláků, pouličních muzikantů a podobně.

Třetí část zase představuje Rembrandta jako malíře, který svými obrazy zachycuje příběhy – například starozákonní náměty, jako je obraz Izák a Rebeka, nebo jeho Autoportrét v podobě apoštola Pavla. A také slavná Noční hlídka.

Slavný obraz Noční hlídka z roku 1642. | Foto: Rijksmuseum | Zdroj: Rijksmuseum

Pes na noční hlídce zbělel 

„Noční hlídka je jeden z nejslavnějších obrazů na světě a je to Rembrandtovo nejambicióznější dílo. Dostal zakázku na velký skupinový portrét – on ale místo toho namaloval příběh, scénu, kde se odehrává řada nejrůznějších věcí,“ říká ředitel Rijksmusea Taco Dibbits.

Obraz Noční hlídka prošel rekonstrukcí naposledy před více než čtyřiceti lety a doba a technika pokročila, podle ředitele Rijksmusea Dibbitse tedy nazrál čas na nový podrobný průzkum díla.

Obraz Tři kříže z roku 1653. | Foto: Rijksmuseum | Zdroj: Rijksmuseum

„Díky novým technologiím teď můžeme prozkoumat všechny vrstvy obrazu. Některá místa se změnila – třeba pes vpravo zbělel. Chceme zjistit, proč. Nejprve obraz podrobně prozkoumáme a na základě výsledků toho průzkumu plátno zrestaurujeme. Průzkum i restaurování budou moci přímo sledovat návštěvníci muzea a on-line lidé na celém světě. Protože Noční hlídka patří nám všem,“ říká ředitel muzea v Amsterdamu Dibbits.

Při restauraci se také odborníci zblízka podívají, jak se obraz vyrovnává s útoky vandalů v minulosti – v letech 1913 ho pořezal nezaměstnaný švec a v roce 1975 zase nezaměstnaný učitel. A v roce 1990 pak na plátno nastříkal kyselinu pacient, který utekl z psychiatrie.
Obraz bude při restaurování stále součástí expozice, jen bude v jakési prosklené komoře.

Obraz Krajina s kamenným mostem vytvořený okolo roku 1638. | Foto: Rijksmuseum | Zdroj: Rijksmuseum

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme