Van Goghovy Slunečnice se už do světa nepodívají, kvůli stavu obrazu zůstanou v amsterdamském muzeu

Slavný obraz nizozemského malíře Vincenta van Gogha Slunečnice, který visí v muzeu v Amsterodamu, již nebude opouštět zemi a nebude půjčován jiným galeriím. Ve čtvrtek to oznámil ředitel muzea, podle nějž další cesty znemožňuje stav 130 let starého díla.

Amsterdam Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Van Goghovy Slunečnice, které jsou vystaveny v amsterdamském Muzeu Vincenta van Gogha, jsou jednou z pěti podobných verzí slavné malby, jež vlastní různé galerie po celém světě, uvedla agentura AP.

„Podklad a vrstvy barvy jsou stabilní, ale citlivé na vibrace a změny teploty a vlhkosti vzduchu,“ vysvětil ředitel muzea Axel Ruger. „Je proto důležité, aby se s obrazem co nejméně hýbalo a aby byl vystaven ve stabilním prostředí,“ dodal.

Van Goghovo dílo na šest týdnů převzali do rukou restaurátoři a další odborníci, kteří ho podrobují detailní prohlídce. Muzeum ve čtvrtek zveřejnilo jejich stanovisko.

Obraz, který van Gogh namaloval v roce 1889 na jihu Francie, bude znovu vystaven příští měsíc.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme