V Británii byl vydražen Kupkův obraz za skoro 123 milionů korun. Pocházel z dědictví herce Conneryho

Obraz Františka Kupky s názvem Complexe, který pochází z pozůstalosti zesnulého herce Seana Conneryho, se v Londýně vydražil za 4 646 000 liber (122,9 milionu korun). Informovala o tom aukční síň Sotheby's, která londýnskou dražbu pořádá. Kupka patří k nejlépe prodávaným českým umělcům. V roce 2021 se jeho dílo Tryskání II v Londýně vydražilo za rekordních 7 551 600 liber, tehdy v přepočtu 230,8 milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Františka Kupky se vydražil za téměř 123 milionů korun

Obraz Františka Kupky se vydražil za téměř 123 milionů korun | Zdroj: Profimedia

Obraz Complexe byl vystavován už na slavné modernistické výstavě v Paříži v roce 1912. Aukční síň předem odhadovala, že se prodá za 2,2 až 2,8 milionu liber.

Slavný skotský herec Sean Connery, který se proslavil jako první představitel Jamese Bonda, byl vášnivým sběratelem umění a dílo získal v roce 2016. Výtěžek z dražby půjde zčásti i hercově nadaci Connery Foundation.

Osudy uprchlíků i lidové zvyky. Umělci z Ukrajiny v Městských divadlech pražských představují svou zemi

Číst článek

Průkopník abstraktního umění

„Kupka je jedním z klíčových umělců, kteří se zasloužili o rozvoj abstrakce, umělcovo místo v historii moderní malby konečně uznávají i dnešní špičkoví sběratelé. Toto průkopnické rané dílo je vynikajícím příkladem umělcova neúnavného zkoumání pohybu, spirituality a barev prostřednictvím abstrakce,“ uvedl k obrazu již dříve Thomas Boyd-Bowman z aukční síně Sotheby's.

„Možnost prezentovat tento extrémně vzácný obraz na aukci spolu se zásadními obrazy Kandinského a Delaunaye, dalších průkopníků abstrakce, bude znamenat vzrušující srovnání,“ dodal.

Od roku 1993 prošlo světovými aukcemi kolem 120 Kupkových obrazů, ze stěžejních let 1911 až 1914 jich mezi nimi bylo pouhých deset. Většina z této desítky navíc byla v tomto období jen započata, Kupka na nich pracoval ještě po roce 1919, napsal server artplus.cz.

Když média šetří, kultura jde jako první. Jak dostat kulturní publicistiku z pozice otloukánka?

Číst článek

Před první světovou válkou Kupka stihl veřejně vystavit jen deset svých abstraktních pláten. Osm z nich je ve veřejných sbírkách v Praze, Paříži, Madridu a Washingtonu, jedno je ztracené a tím desátým byl vydražený obraz.

Kupka patřil k průkopníkům abstraktního malířství, podílel se na vzniku nového výtvarného směru – orfismu, který přibližuje malířství jiným uměním jako například hudbě či poezii. Námět v jeho kompozicích ustupuje do pozadí a rozhodující je skladba barev a linie.

Londýnská aukce

Aukce začala krátce po 19:00 londýnského času (20:00 SEČ) a Kupkův obraz přišel na řadu hned jako třetí položka. Mezi draženými díly byly rovněž obrazy Edvarda Muncha, Pabla Picassa, Luciana Freuda či Gerharda Richtera.

Hlavní hvězdou aukce byl ale obraz Murnau s kostelem II Vasilije Kandinského z roku 1910, který se prodal za 37,196.800 liber (v přepočtu 983,7 milionu korun).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme