Občané by se těžko rozhodovali mezi P. Pithartem a V. Klausem

Společnost STEM provedla v posledních 12 hodinách metodou osobních rozhovorů (face to face) exkluzivní bleskový průzkum pro Český rozhlas a Českou televizi, v němž zjišťovala názory veřejnosti na jednotlivé kandidáty na prezidentskou funkci. Výsledky jsou založeny na odpovědích reprezentativního souboru 674 občanů starších 18 let na území celé České republiky. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru na základě kritérií pohlaví, věku, vzdělání, regionu a velikostního pásma obce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

grafy

grafy | Foto: Jan Rosenauer

V průzkumu respondenti vybírali nejlepšího, přijatelného a nejhoršího kandidáta:

1. "Ze seznamu osob kandidujících v první volbě na prezidenta republiky vyberte jednoho kandidáta, kterého považujete na funkci prezidenta za nejlepšího."

2. "Nyní ze seznamu vyberte kandidáta, který by podle Vás mohl funkci prezidenta také vykonávat."

3. "Nakonec, prosím, vyberte kandidáta, kterého považujete pro funkci prezidenta za vůbec nejhoršího."

Rozhodnutí české veřejnosti o nejlepším kandidátovi na prezidentskou funkci není jednoznačné. Třetina občanů by za nejlepšího vybrala Václava Klause, třetina Petra Pitharta. Necelá čtvrtina populace považuje za nejvhodnějšího kandidáta na prezidenta Jaroslava Bureše. Miroslava Kříženeckého by volila jen desetina našich obyvatel.

Václav Klaus se těší podpoře mladých a vzdělanějších občanů. Podpora Petra Pitharta je vyrovnanější v různých skupinách obyvatel, nejlépe boduje u starších lidí a lidí se středoškolským vzděláním.

Sympatizanti jednotlivých stran jednoznačně nejčastěji za nejlepšího označují toho kandidáta, kterého jmenovala strana, s níž sympatizují. Jistou výjimkou jsou v tomto ohledu příznivci ČSSD, mezi nimiž za nejlepšího kandidáta označuje Jaroslava Bureše necelá polovina stoupenců ČSSD. Mezi příznivci ČSSD má dobré postavení i Petr Pithart.

Druhým, ještě přijatelným kandidátem je nejčastěji Jaroslav Bureš, odstup Petra Pitharta je však minimální. Václav Klaus má málo "druhých hlasů", jeho přízeň se omezuje na okruh pevných stoupenců.

Nejhorším kandidátem je podle mínění zhruba dvou pětin občanů Miroslav Kříženecký. Třetina lidí považuje za nejhoršího Václava Klause. Zdá se, že nejméně kontroverzními kandidáty jsou P. Pithart s J. Burešem, naopak V. Klaus vyvolává rozporné reakce.

1.
Představa české veřejnosti o nejlepším kandidátovi na prezidenta není jednoznačná. Za nejlepšího kandidáta třetina občanů označila Václava Klause, zcela stejný podíl lidí však jako nejlepšího vybral Petra Pitharta. Třetím v pořadí je Jaroslav Bureš s 23 % hlasů. Kandidáta KSČM Miroslava Kříženeckého za nejlepšího kandidáta považuje desetina občanů.
Václav Klaus má silnější podporu mezi lidmi mladšími 30 let a osobami s vysokoškolským vzděláním. Petra Pitharta poněkud častěji jmenují lidé starší 60 let a středoškoláci. Podpora Jaroslava Bureše není vázána na žádnou konkrétní skupinu obyvatel. Miroslav Kříženecký je nejvíce sympatický lidem z nejstarší generace.
Podle očekávání sympatizanti jednotlivých stran považují za nejlepšího kandidáta tu osobnost, kterou kandiduje "jejich" strana, nejvýraznější je tato skutečnost u stoupenců ODS a KSČM. Příznivci ČSSD svému kandidátovi nevěří tolik jako sympatizanti ostatních stran - Bureše z nich podporuje jen 47 %, Pitharta 40%.

2.
Dotázaní občané dále odpovídali na otázku, "který kandidát by mohl funkci prezidenta také vykonávat". Jen desetina občanů na tuto otázku nenalezla odpověď. Jako ještě přijatelného kandidáta lidé nejčastěji uváděli Jaroslava Bureše (34 %) a Petra Pitharta (32 %). Václava Klause a Miroslava Kříženeckého za ještě přijatelné označila jen zhruba desetina dotázaných (14 %, resp. 10 %).
Pokud lidé za nejlepšího kandidáta označili Klause, tak ještě přijatelný je pro ně především Pithart (56 % z nich) a také Bureš (37 %), zcela nepřijatelný Kříženecký (7 %). Pro příznivce Pitharta je dále přijatelný Bureš (56 %), potom Klaus (30 %), nakonec Kříženecký (14 %). Pro sympatizanty Bureše je druhým v pořadí Pithart (59 %), poté Klaus (21 %) a Kříženecký (20 %).

3.
Za nejhoršího kandidáta na prezidenta je nejčastěji považován Miroslav Kříženecký, kterého jmenovalo 38 % občanů. Třetině veřejnosti je nejvíce nesympatický Václav Klaus. Petr Pithart a Jaroslav Bureš jsou zcela nepřijatelní jen pro nízký podíl občanů (14 %, resp. 12 %).
Kříženeckého za nejhoršího kandidáta považují především lidé s vysokoškolským vzděláním a osoby mladší 30 let. Václav Klaus nejvíce nevyhovuje lidem starším 60 let.
Příznivci ČSSD za nejhoršího kandidáta častěji označují Klause než Kříženeckého, stoupencům KDU-ČSL a US-DEU zase častěji vadí Kříženecký než Klaus.
Pro ty občany, kteří za nejlepšího kandidáta považují Václava Klause, je naopak nejhorším kandidátem Miroslav Kříženecký (57 %). Pro stoupence Pitharta je nejhorším kandidátem nejčastěji Klaus (47 %), dále také Kříženecký (38 %). Pro sympatizanty Bureše je nejvíce nepřijatelným Klaus (52 %). Příznivci Kříženeckého za nejhoršího nejčastěji označují Klause (64 %).

Podrobné grafy odpovědí na všechny otázky a souhrn názorů dotazovaných si můžete prohlédnout ve FOTOGALERII.

Jan Rosenauer, STEM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme