Do našich měst zítra vyletí Světlušky, symbol pomoci nevidomým

Více než 300 měst po celé České republice zítra opět rozzáří Světlušky. Uskuteční se už 9. ročník celonárodní charitativní sbírky nazvané „Den, kdy září Světlušky". Akci tradičně pořádá Nadační fond Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aneta a Světlušky

Aneta a Světlušky | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Světluška pomáhá nevidomým, zrakově postiženým dětem a dospělým. Přispíváme na různé asistenční služby, aby děti mohli chodit do běžných škol, podporujeme nadané studenty, hudebníky a přispíváme i neziskovým organizacím, jejichž projekty nevidomým pomáhají,“ představila činnost nadačního fondu zástupkyně ředitelky Šárka Jurásková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sbírku představila v Odpoledním Radiožurnálu zástupkyně ředitelky Nadační fondu Českého rozhlasu Šárka Jurásková

Během osmi let své působnosti Světluška rozdělila více než 60 milionů korun, jen v minulém roce tato částka činila 9,5 milionu. A peníze jsou opravdu potřeba. Vždyť jen pořízení počítače s hlasovým výstupem stojí až 120 tisíc korun. V loňském roce získal díky Světlušce například zrakově postižený Filip z Prahy asistenčního psa.

Světlušky na ulici každý pozná na první pohled. Budou mít tykadýlka, černá světluščí trika s logem Světlušky, na zádech krovky a budou držet sbírkové pokladničky ve tvaru lucerny.

„Kdyby měl někdo pochybnost, jestli jde opravdu o pravé světlušky, mají u sebe průkaz dobrovolníka, na kterém je adresa školy, která je vysílá a jsou tam veškeré kontakty na nadační fond a samozřejmě i povolení sbírky,“ upozornila Jurásková.

Do sbírky Nadačního fondu Českého rozhlasu můžete přispívat celoročně, třeba dárcovskou sms na číslo 87777 ve tvaru DMS SVETLUSKA. Zadáte-li tvar DMS ROK SVETLUSKA, stanete se pravidelnými dárci a každý měsíc se vám bude odečítat z účtu 30 korun na pomoc nevidomým po celý jeden rok. Máte také možnost poslat peníze Světlušce přímo na účet. Číslo konta je 9999999999/0100.

Igor Maňour, Martin Mašek, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme