Komodity investorům vynášejí. Po zemním plynu byly nejvyhledávanější kakaové boby

Zajímavé investiční příležitosti nabízí zemědělské produkty. Hlad po čokoládě například loni učinil kakaové boby druhou nejvýnosnější komoditou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sušení kakaových bobů v Ghaně

Sušení kakaových bobů v Ghaně | Foto: Pavla Začalová

Banky jsou sice bezpečným přístavem, ale nabízejí nízké úroky. Obvykle ani nestačí pokrýt inflaci, která se loni pohybovala zhruba mezi 1,5 až 3 procenty. Přitom úroky bank u spořicích účtů byly většinou něco přes 1 procento; 1,5, maximálně 2 procenta.

Banky ale znamenají alespoň podle České národní banky větší bezpečí než třeba záložny, které mají často vyšší úročení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Různé druhy investování včetně investic do komodit probrala Jitka Hažlová

Peníze také můžeme investovat do různých fondů. Podle toho, co je pro spořitele důležité. Pokud se chce zajistit na stáří, vybere si některý z penzijních fondů. Pokud chce výnosy dříve, může zvolit podílový nebo investiční fond. A to s přihlédnutím k tomu, jaké strategie jednotlivé fondy používají.

Může si také koupit třeba státní dluhopisy. I těch je několik druhů - stačí si vybrat, co vám vyhovuje.

Investice do akcií přímo na burzách poslední dobou v průměru žádné velké zisky nepřinášejí. Zajímavé jsou však investice do komodit, tedy do surovin nebo zemědělských produktů.

Kakaový lusky sklizený v Ghaně | Foto: Pavla Začalová

Kakaové boby na druhém místě výnosnosti

Zejména zemědělské produkty, obchodované na burzách, velice slušně vydělávají. Favoritem jsou kakaové boby. V pomyslném komoditním žebříčku výkonnosti byly na druhém místě.

Kotace kakaových bobů zakončily rok 2013 s 26procentním ziskem. To je o pouhé procento méně než zemní plyn, který byl mezi komoditami loni nejvýnosnější. Zdražování kakaa přitom podle odborníků bude pokračovat i letos.

Důkazy o výskytu kakaa se datují už okolo 1000 let před naším letopočtem. Pěstovat ho začala civilizace Olméků, kteří sídlili v místě dnešního Mexického města Veracruz.

Jedním z důvodů je očekávání špatné úrody kakaových bobů. Více než polovina produkce je z Pobřeží slonoviny a Ghany. Tam sklizeň začala v říjnu, a protože před tím hodně málo pršelo, bude úroda menší.

Kromě toho odborníci předpokládají, že plantáže na Pobřeží slonoviny začnou houfně pěstovat místo kakaových bobů palmy olejné a kaučukovníky. Protože ty jim přinesou příjem v průběhu celého roku. Zatímco kakao jen po sklizni.

Kakaovník v Ghaně | Foto: Pavla Začalová

A třetím důvodem zdražování je rostoucí poptávka. Jak v Evropě a Americe, tak nově také v Asii. Tam se čeká růst chuti na čokoládu a jiné sladkosti s kakaem až o 5 procent.

Proto odborníci odhadují, že letos bude na trhu chybět 70 až 200 tisíc tun této komodity. Čekají proto další růst ceny kakaových bobů na burzách.

Úkolovat brokera nebo získat licenci

Investovat do kakaových bobů může i jednotlivec pře licencovaného obchodníky, který bude provádět nákupy a prodeje. Příkazy k operacím na trhu mu lze zadávat každý den.

Je třeba počítat s tím, že před obchodem na komoditních burzách se dopředu skládá poplatek - jakási jistina. Ta ale nemusí být nijak velká. Třeba jen několik dolarů. Kromě toho existuje u různých fondů nabídka sdružených balíčků, do kterých fondy investují a mezi mimi může být i kakao.

Dalším způsobem individuálního investování je splnění podmínek pro udělení obchodní licence. K postavení komoditního brokera je však třeba jistého vzdělání a odborných předpokladů.

Horká čokoláda | Foto: Stock Exchange

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme