Bohatí Číňané nakupují umění. Za obrazy a sochy dávají stamiliony korun

Rubínový náhrdelník za 110 milionů nebo obraz čínského malíře za 150 milionů korun? To jsou částky, které čínští boháči utratí klidně během jediné aukce. A pořadatelé dražeb si mnou ruce. Podle expertů se během posledních let prodává umění v Asii mnohem lépe než ve vyhlášených městech aukcí, jako je New York nebo Paříž.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aukce v Hongkongu

Aukce v Hongkongu | Foto: Kateřina Procházková

Milionové vyvolávací ceny nebyly na podzimní dražbě aukčního domu Christie's v Hongkongu ničím výjimečným. K nákupu tady nabízeli přední čínská i světová umělecká díla, archivní vína, luxusní šperky a hodinky nebo starožitný nábytek.

„Perlou letošní aukce bude jistě abstraktní tvorba čínsko-francouzského umělce Čchu Tchek-čchuna. Jeho díla se dají najít i mezi exponáty v americké galerii MOMA," říká ředitel Christie's pro Asii Ken Yeh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký zájem mají Číňané o umění, zjišťovala zpravodajka ČRo v Asii Kateřina Procházková

Ředitelovo očekávání se vyplnilo, když umělcovu malbu vydražil na víkendové aukci za neskutečných 7,7 milionů amerických dolarů. Padl tím světový aukční rekord za čínské abstraktní dílo. Zájem byl v Hongkongu ale také o archivní vína.

„I přesto, že lidé v Asii stále moc o vínech neví, kupují si je. Ukazují tím, že jsou totiž chic a jdou s módou. Čína je prostě hladová po drahých, západních produktech, včetně vín. Lidé v Asii mají teď také vyšší příjmy než dřív, a mohu proto utrácet," vysvětlil jeden z portugalských vinařů a distributorů Jakob.

Čínští boháči své úspory rádi investují do umění. A jsou to čím dál tím vyšší sumy. Podle odhadů by se například příjem z letošní aukce Christie's mohl vyšplhat až k 280 milionům amerických dolarů, tedy zhruba šesti miliardám českých korun.

Vkusu čínských zákazníků a trhu se proto přizpůsobují i nejznámější značky a firmy. Aukční síň Christie's například pořádá pro své klienty přednášky a lekce o umění.

„Hodnota čínského a západního umění je stejná. Teď se sice bavíme o tom, jak čínské moderní umělce ovlivnili tvůrci západní. Za padesát let to ale může být naopak. Čínské umění může vládnout světu," poznamenal ředitel Christie's pro mezinárodní trh Eric Čchan. Pořídit si nějaký asijský umělecký kousek za pár milionů se podle něj jistě vyplatí.

Aukce v Hongkongu | Foto: Kateřina Procházková

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme