Na kurtech rozhodují detaily, například rakety. Kvitová tu svoji vybrala náhodně

Už jen pár hodin zbývá nejlepším tenistům do začátku prvního grandslamového turnaje sezony a řada z nich nemůže být úplně v klidu. Důvodem jsou rakety, se kterými hrají nebo se kterými by chtěli hrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová míří do Melbourne s bilancí pěti výher a jedné porážky (ilustrační foto)

Petra Kvitová míří do Melbourne s bilancí pěti výher a jedné porážky (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Dřevěné rakety vystavené za sklem v tenisovém klubu v Kooyngu, kde se dříve Australian Open hrálo, pocházejí z doby, kdy ještě o výsledcích zápasů nerozhodovali dnes tak důležité detaily.

Hráči tehdy neměnili rakety s každými novými míči jako teď, tudíž jich i mnohem méně potřebovali. A nad současnými starostmi tenistů by možná kroutili hlavou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řada tenistů má před prvním grandslamovým turnajem sezony problémy s raketami

"Měl jsem trochu problémy, protože na novou sezonu jsem dostal nové rakety, které byly z jiného materiálu a moc mi neseděly. Zkoušel jsem si zvyknout, ale ani na extralize jsem neodehrál úplně super zápas, takže jsem se vrátil k raketám z minulého roku. Budu je ale muset šetřit, mám jen čtyři, další čtyři mi pak přivezou do Melbourne," říkal třeba před pár dny Lukáš Rosol.

Ten netrpělivě čekal na svou zásilku, čtyři rakety na turnaj to je dnes extrémně málo, i když takový Argentinec Juan Martín Del Potro čerstvý vítěz ze Sydney, měl právě tam pouze dvě rakety.

"V Sydney jsme se o tom bavili. Jestli je zvyklý měnit raketu na nové míče, tak to musí být psychicky hodně náročné, mít ohraný výplet a hrát s ním, navíc na granslamu. Nedokážu si představit, jak se s tím sžil," divila se Petra Kvitová.

Právě se začátkem sezony tenisté rakety často mění, a kvůli tomu se pak dostávají do problémů, ne všem totiž ty nové vyhovují a ne všichni mají stejné služby a péči od výrobce. Jinak jsou na tom hráči nejužší špičky a jinak třeba ti, kteří své jméno najdou někde v polovině první stovky a dál.

Dřevěné rakety ve vitríně klubu v Kooyngu | Foto: Jaroslav Plašil

Trefit se do ideálního nástroje je jedna z největších výher, naopak i špatná volba rakety může znamenat pořádný výkonnostní sešup. Také proto jsou tenisté při výběru maximálně ostražití a někdy i trochu pověrčiví.

"Před sezonou 2011 jsem dostala rakety, z kterých mě bolela ruka. Byly těžší, servis mi ale lítal rychleji. Řekli jsme si, že je zkusíme. Ruka navíc bolí při začátku přípravy a po pauze pravidelně. Bylo to naposled, co jsem rakety změnila, navíc náhodně. Raketa je citlivý nástroj, který může pomoct, ale i ublížit," říká česká tenistka Petra Kvitová.

Ta by i díky oblíbeným raketám na svůj mimořádně úspěšný rok 2011 ráda navázala i na Australian Open.

Jaroslav Plašil, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme