Milionovou půjčku na vlastní bydlení si mladí lidé v Ústeckém kraji dovolit nemohou

Život v Ústeckém kraji je plný překážek. Vedle vysoké kriminality se lidé musí potýkat také s nezaměstnaností, která je nejvyšší v republice. S tím souvisí i menší šance na vlastní bydlení. Lidé, kteří začínají od nuly, musí mít buď štěstí, nebo hodně peněz. Hlavně pokud jde o mladou rodinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto)

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Právě štěstí je to hlavní, co pomohlo rodině Miloše a Romany Trnkových. Podařilo se jim v Radonicích na Chomutovsku pořídit vlastní bydlení.

„Jsou to byty o nějakých osmdesáti metrech čtverečných, které se ve druhé vlně prodávaly za 100 tisíc,“ vysvětluje Miloš Trnka.

Původně šlo o obecní byty v pěti panelových domech, které se postupně rozprodaly, hlavně mezi dosavadní nájemníky. Následně ale museli najít další peníze na opravu bytů ze sedmdesátých let.

„Dělali jsme komplet jádro, elektriku, no celkovou rekonstrukci. Dali jsme do toho ještě asi 300 tisíc. Člověk je ale ve svém a nic ho netlačí,“ pochvaluje si Miloš.

Za prací dojíždí do 20 kilometrů vzdáleného Žatce. Romana Trnková si nedovede představit, že by za milion korun koupili byt ve městě:

„Určitě by se to nepořídilo za takové peníze a hlavně když by se měl pořizovat byt v ceně kolem jednoho milionu, tak si to člověk asi rozmyslí a šel by raději do varianty baráku.“

Ne všichni ale měli takové štěstí a bydlení sehnali za zhruba 400 tisíc i s opravou. Ceny bytů ve velkých městech jsou sice nižší než před ekonomickou krizí, lidé ale většinou nemají možnost půjčit si zhruba milion a zadlužit se na 20 let a víc.

Naopak průměrná cena bytu v obcích do dvou tisíc obyvatel se za tři roky zvýšila o zhruba 10 procent. ČNB ale varuje, že hypotéky už levnější nebudou.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme