Z Yahoo po 15 měsících nečekaně odchází provozní ředitel

Neúspěch se neodpouští. V komerčních společnostech stále zůstává hlavním měřítkem, zda manažer dokáže přinést majitelům zisk. Drahý rozchod si prožívá internetová společnost Yahoo. Generální ředitelka Marissa Mayerová nečekaně rychle odvolala provozního ředitele. Ačkoli ho sama nedávno přetáhla od konkurence - od Googlu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odvolaný provozní ředitel Henrique de Castro

Odvolaný provozní ředitel Henrique de Castro | Zdroj: Reuters

Ve svém angažmá si 48letý Henrique de Castro na platu a různých benefitech vydělal 109 milionů dolarů. K tomu dostane na odchodném a akciích dalších 40 milionů dolarů. Teď pro něj asi bude obtížné hledat podobně dobré místo.

Marissa Mayerová přilákala de Castra do Yahoo před 15 měsíci. V Googlu sama pracovala a odborníka na získávání platících inzerentů - což je hlavní příjem internetových společností - dobře znala.

Když změnila zaměstnavatele a stala se generální ředitelkou Yahoo, zjistila, že firma potřebuje zvýšit příjmy z digitální reklamy. Kvůli tomu přetáhla de Castra. Tomu se ale nedařilo.

Společnost nejenže nezvýšila objem inzerce, ale dokonce propadla na americkém digitálním reklamním trhu z druhého místa na třetí. První je Google, dvojkou se stal Facebook.

Generální ředitelka Yahoo Marissa Mayerová | Foto: Reuters

Přitom Yahoo patří ve svém oboru k průkopníkům, na konci 90. let to byl dominantní poskytovatel e-mailových účtů zdarma.

Generální ředitelka Mayerová pracuje ve firmě od roku 2012. Podařilo se jí zvýšit uživatelskou základnu i provoz na síti.

Akcionáři ji mají rádi, protože za jejího působení se cena akcií Yahoo téměř ztrojnásobila. I když je pravda, že hodnota stoupla především díky investici v Asii. Yahoo totiž vlastní 25 procent v čínské Alibabě. To je neustále rostoucí internetový prodejce, kterému se v Číně skvěle daří a dokonce se letos chystá vstoupit na burzu.

Je možné, že její razantní rozhodnutí ještě zvýší sympatie, které k ní vlastníci společnosti mají.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme