Severokorejci mají nového hrdinu. Fandí čínskému filmovému špionovi

Novým severokorejským hrdinou je čínský filmový herec. Představitel komunistického špiona dokonce zastiňuje glorifikované vůdce severokorejského režimu. A stále větší oblibu získává Sun Chung-lej hlavně u žen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský vládce Kim čong-un

Severokorejský vládce Kim čong-un | Foto: Jon Chol Jin | Zdroj: ČTK

Jeho popularitu mu ale zajišťuje i skutečnost, že v KLDR se prakticky žádné jiné zahraniční filmy a seriály než čínské vysílat nesmějí a televizním obrazovkám navíc dominují příběhy o vládnoucí rodině Kimů.

Kim Čong-un, Kim Čong-il, Kim Ir-sen. Kim, kam se podíváš. Státní televize vysílá pořady věnované hlavně současnému vládci a jeho předchůdcům. Ve všední den vždy od pěti odpoledne do jedenácti večer, o víkendu pak i přes den.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o KLDR a čínském televizním hrdinovi připravil zahraniční zpravodaj Robert Mikoláš

Hrdinské činy i nadpřirozené schopnosti severokorejských vůdců dominují zprávám, dokumentárním snímkům i filmům. V posledních dnech a týdnech ale Severokorejci doslova hltají jiný příběh a žádný z Kimů v něm nevystupuje.

Novým severokorejským hrdinou se totiž stala čínská filmová hvězda Sun Chung-lej hrající hlavní roli v televizním špionážním seriálu Čhien-fu, na Západě známém pod názvem ‚Lurk‘. Agentovy osudy totiž doslova připoutávají k televizním obrazovkám statisíce Severokorejců, kterým učaroval jak příběh, tak i samotný charismatický herec.

Sun Chung-lej v třicetidílném seriálu ztvárnil roli tajného komunistického agenta, který po skončení 2. světové války a ukončení japonské okupace infiltroval do Čankajškovy tajné služby. Po porážce Kuomintangu v občanské válce pak v roce 1949 odchází s nacionalisty na Tchajwan.

Snímek nabízí dramatické okamžiky i milostné příběhy, které nekončí happy endem. Severokorejcům proto vůbec nevadí, že jde už o pět let starý seriál. Ostatně v KLDR se lidé mohou svobodně dívat jen na zahraniční snímky, které pocházejí ze země hlavního spojence Pchjongjangu, tedy z Číny.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme